درجه‌ی سختی سفرها

1402/03/10


درجه‌بندی سختی سفرهای طبیعت‌گردی

 

سفرهای طبیعت‌گردی، متناسب با سطح توانایی جسمانی افراد مختلف به پنج گروه: سبک، متوسط، سخت، سنگین و فوق سنگین تقسیم‌بندی می‌شوند.

این تقسیم‌بندی، صرفاً به‌لحاظ سنجش و محک توانایی شخصی افراد برای شرکت در برنامه‌ی سفرهای طبیعت‌گردی ارائه شده است.

در این درجه‌بندی، عوامل مختلفی مثل میزان مسافت طی‌شده، شیب مسیر، محل اقامت، ارتفاع از سطح دریا و شرایط آب و هوایی در نظرگرفته شده است. خواهشمند است درجه‌بندی زیر را به‌دقت مطالعه فرمایید و درصورت داشتن هرگونه پرسش و ابهام، آن‌ را با تیم فروش و عملیات کلوت در میان بگذارید.

 

 سبک

Walking

 

برنامه‌هایی با درجه سختی سبک، مناسب افرادی با سلامت جسمانی متوسط بوده و دارای کم‌ترین فعالیت جسمانی و ورزشی است. این سفرها عموماً شامل مسیرهای پیاده‌روی کوتاه در نواحی هموار و در دامنه‌ها و ارتفاعات کم است. مدت زمان این سفرها بین 1 تا 3 ساعت است و مثال آن در تورهای کلوت، مقاصد خیاو و ماسال هستند.

 

متوسط ▲▲

Hiking

 سطح آمادگی جسمانی موردنظر در این نوع، سفرها باید مناسب باشد. این سفرها مناسب کوه‌پیمایان و راه‌پیمایان نه‌چندان حرفه‌ای بوده و شامل پیاده‌روی‌هایی حدود 4 تا 7 ساعت در روز و عبور از مسیرهایی با شیب کم است. همچنین آمادگی جهت اقامت در کمپ و چادر و استفاده از توالت صحرایی برای شرکت در این برنامه‌ها ضروری است. مثال آن در تورهای کلوت، مقاصدی مانند نئور به سوباتان هستند.

 

 سخت▲▲▲

Treking

  این سفرها، مخصوص افرادی با آمادگی جسمانی بالا است که از تجربه‌ی قبلی راه‌پیمایی سنگین در مسیرهای ناهموار و طولانی‌مدت برخوردار هستند. مدت‌زمان راه‌پیمایی در این برنامه، به‌طور متوسط 7 تا 10 ساعت در روز است و مسیرهای این گونه سفرها بیشتر در ارتفاعات بالای 1500 متر واقع شده است. آمادگی جهت اقامت در کمپ و استفاده از توالت صحرایی برای این برنامه‌ها ضروری است. مثال آن در تورهای کلوت مقاصدی مانند جنگل ابر هستند.

 سنگین ▲▲▲▲

Mountaineering

این سفرها، مختص افرادی است که قبلاً تجربه‌ی حضور در برنامه‌های مجموعه‌ی آفتاب کلوت با درجه‌ی سختی بالا را داشته‌اند و آمادگی بدنی آن‌ها برای حضور در تورهای کوه‌نوردیِ سنگین و صعود به ارتفاعات، قابل قبول است. افراد حاضر در چنین تورهایی باید سابقه‌ی کوه‌نوردی در ارتفـاعات را داشته باشند و آمادگی آن‌ها به تایید سرپرست برنامه‌های کوه‌نوردی برسد. این برنامه‌ها معمولاً در ارتفاعات بالاتر از 4200 متر اجرا می‌گردد و مدت راه‌پیمایی در آن‌ها 8 تا 12 ساعت در روز و در شرایط آب‌وهوایی متغیر و ناپایدار خواهد بود. آمادگی جسمانی بسیار بالا و تجربه اقامت در کمپ در ارتفاعات و استفاده از توالت صحرایی از شرایط حضور در این‌گونه برنامه‌ها است. مثال آن در تورهای کلوت، مقاصدی مانند علم‌کوه، دماوند و سبلان هستند.

 

  

 فوق سنگین ▲▲▲▲▲

Expedition

 این سفرها صرفاً مختص افرادی است که اولاً دارای آمادگی جسمانی بالایی بوده، دوماً درگذشته در برنامه‌های کلوت شرکت کرده  و خود را از نظر روحی و جسمی برای شرایط سنگین صعود، آماده کرده باشند. برای حضور در این برنامه‌ها، تایید تجربه و سابقه‌ی قبلی افراد در کوه‌نوردی و راه‌پیمایی در ارتفاعات بالا، توسط سرپرست برنامه، ضروری است.

 این نوع برنامه‌ها، معمولاً در ارتفاعات بالای 5200 متر و در مسیرهای نسبتاً ناهموار و سنگلاخی، گاه با شیب‌های تند و در شرایط آب‌و‌هوایی متغیر و ناپایدار انجام می‌شود. هم‌چنین مسافت‌های طی‌شده در این‌دست سفرها طولانی و گاهی بالاتر از 8 تا 12 ساعت راه‌پیمایی و کوه‌نوردی در طول روز است. آشنایی کامل با انواع تکنیک‌ها و ابزارهای ورزش کوهنوردی در معابر دشوار و صعود از یخچال و صخره در ارتفاعات بالای 5200 متر، ضروری است.

در این برنامه نیز، آمادگی قبلی، برخورداری از تجهیزات کوه‌نوردی و آمادگی برای اقامت در چادر در ارتفاعات بالا و در شرایط آب‌وهوایی نامساعد و استفاده از توالت صحرایی، ضروری است. در کشور ما ایران، چنین تجربیاتی در ارتفاعات بالای 3500 متر و در فصل زمستان رخ می‌دهد. اما غالب این تقسیم‌بندی‌ها، در ارتفاعات هیمالیا تعریف می‌شود.

 

 

توجه: عوامل طبیعی مانند برودت آب، سرعت باد و بارش باران، موجب تغییر در درجه‌‌ی سختی می‌شود.