بندر خمیر هرمزگان در رویداد «یادگیری مادام‌العمر برای اقدام اقلیمی»، به‌عنوان یکی از 12 شهر برگزیده سازمان یونسکو شناخته شد. به گفته کارشناسان صنعت گردشگری؛ چنین جایگاهی نتیجه اقدامات موثر نهادهای مدنی این شهر برای پیشبرد اهداف توسعه پایدار است. همچنین موجب شهرت جهانی و در نهایت رشد صنعت گردشگری این بندر جنوبی ایران می‌شود.

جالب است بدانید که در این رویداد جهانی که توسط یونسکو برگزار شد، نام بندر خمیر در کنار معروفترین شهرهای دنیا قرار دارد. این شهرها شامل موارد زیر می‌شود:

شهر بوگوتا در کشور کلمبیا، شهر ادمونتون در کشور کانادا، شهر اسپو در کشور فنلاند، شهر یوپیونگ در کشور کره جنوبی، شهر هامبورگ در کشور آلمان، شهر صنعتی جبیل عربستان سعودی، شهر مراکش، شهر نزریکوره در کشور گینه، شهر اوکایاما در کشور ژاپن، شهر شانگهای چین و ویندهام استرالیا.

لازم به ذکر است که این شهرها نمونه‌‌هایی موفق در اجرای آموزش جهت ایجاد توسعه پایدار به شمار می‌آیند. همچنین گروه‌های مدنی این شهرها اقدامات زیست محیطی موثری انجام داده‌اند.

چرا بندر خمیر هرمزگان به عنوان شهر برگزیده یونسکو انتخاب شد؟

البته باید بدانید که بندرخمیر هرمزگان در سال 1399 به شبکه شهرهای جهانی یادگیرنده یونسکو ملحق شد. همچنین در سال 2022 عنوان نخستین جهان شهر تالابی را کسب کرد.

در حال حاضر بندر خمیر، بزرگترین شهر در مجاورت تالاب خورخوران است. تالاب خورخوران، عنوان عظیم‌ترین تالاب دریایی خاورمیانه را با خود یدک می‌کشد. همچنین این تالاب گسترده‌ترین جنگل‌های حرا را در دورن جای داده است.

از سال 1399 تا کنون، مردم بندر خمیر هرمزگان مشارکت اجتماعی خود را افزایش دادند. همچنین در جهت ایجاد توسعه پایدار در منطقه تلاش کردند که سطح آگاهی خود را بیشتر کنند و در دانش زیست محیطی تقویت شوند. بنابراین کسب این رتبه نتیجه سال‌ها تلاش مردم محلی است و به هیچ عنوان به یکباره کسب نشده است.

یکی از مهمترین اقداماتی که جامعه مدنی بندر خمیر در جهت ترویج مفهوم شهر یادگیرنده انجام داد، ایجاد مرکز سیپا بود. این مرکز توسط شهرداری و با مشارکت طرح ملی تالاب‌های ایران تشکیل شد و برگزاری کارگاه‌های آموزشی با همکاری یونسکو را در سابقه فعالیت خود دارد. این کارگاه‌های آموزشی جهت تقویت گردشگری تالابی به‌عنوان معیشت جایگزین مردم محلی اجرا می‌شدند و در زمینه توسعه اقامتگاه‌های بومگردی، افزایش تعداد تورهای طبیعتگردی و رشد صنایع دستی فعالیت می‌کردند.

در نهایت، راه‌اندازی لنج موزه‌ای در نزدیکی تالاب خورخوران نیز در جهت ترویج شهر یادگیرنده انجام گرفت. چراکه این موزه مردم محلی را با دانش بومی دریانوردی آشنا کرد و گامی مهم در جهت حفظ این صنعت بومی بود.

انتخاب بندر خمیر به‌عنوان 12 شهر برگزیده، گامی مهم در جهت توسعه صنعت گردشگری این شهر است. اگر شما می‌خواهید به این شهر سفر کنید با تور داخلی آژانس کلوت همسفر شده و جنوب ایران را کشف کنید.