مکان: دخمهی زرتشتیان
شاخصه: قدمت یک گورستان زرتشتی
برج سکوت، برج خاموش و یا دخمهی زرتشتیان؛ این بنای تاریخی را به این نامها صدا میکنند. بنایی عجیب و رازآلود که بهمنظور اجرای آیینهای پس از مرگ ساخته شده و از گذشتههای دور همیشه شاهد و ناظر یکی از رسوم کهن زرتشتیان بوده است. امروزه کوه کوتاه قامتِ دخمه در حوالیِ منطقهی صفاییهی یزد قرار دارد؛ این کوه قرنهاست که به میزبانی از دخمهی زرتشتیان نشسته و این بنا را در اجرای مراسم و آیین پیشینیان همراهی کرده است.
روی این کوه دو بنای سنگی با ظاهری شبیه برج وجود دارد که شکل ساختاریِ آنها مانند پیستِ یکی از ورزشهای مهیج با نام عامیانهی «دیوارِ مرگ» است؛ برخی بر این باورند که بهعلت دسترسی سخت به برج ابتدایی، برج جدید ساخته شد تا مردم بهراحتی بتوانند مراسم را اجرا کنند. عدهی دیگری معتقدند که جفتبودنِ این دخمهها به این علت است که برای برگزاری بهتر مراسم، هر شش ماه یک بار بهصورت چرخشی از هردو دخمه استفاده شود. قبل از اینکه دربارهی کاربرد این بنا توضیح دهم باید بگویم که دیوار مرگ، علاوهبر شباهت ظاهری به دخمهی زرتشتیان، واژهای است که اگر بهعنوان لقبِ دخمهی زرتشتیان انتخاب کنیم، بی راه نیست.
اگر بخواهیم با یک دید سطحی نگاه کنیم میتوان این بنا را از دور مانند ظرفی برای قراردادن خوراک پرندگان دید؛ ظرفی که در آن بهجای دانه و گندم، گوشت اجساد انسان برای پذیرایی از پرندگان تهیه و تدارک دیده شده است؛ اما ماجرا چیز دیگریست. بسیاری از زرتشتیانِ قدیمی استان یزد، علاوهبر آیین دفن فوت شدگان، روش دیگری را برای وداع آخر با پیکر آنها برمیگزیدند. در این روش بازماندگان کالبد مردگان را پس از مرگ، به این دخمهها آورده و طی مراسمی با پوشیدن لباس سپید مدتی را در حوالیِ کوه دخمه به سوگواری و گرامیداشت ایشان مینشستند.
فرآیند قراردادن اجساد در این دخمهها به تفکیک جنسیت و سنوسال انجام میشد و درنهایت این اجساد تبدیل به خوراکی برای پرندگان میشدند. پس از خشکشدن کامل اجساد در برابر نور آفتاب، آنها را در چاهِ میانیِ دخمه قرار میدادند. شنیدهها حاکی از اینست که این پروسه چیزی حدود شش ماه تا یک سال طول میکشید. مهمترین ویژگی برجستهی این روش جلوگیری از شیوع بیماریهایی همچون وبا و طاعون بوده است که از ارزشمندترین موارد بهجامانده از آیین و رسوم زرتشتیان بوده است.
امروزه بهدلیل تغییر فضای شهری این آیین انجام نشده و فوت شدگان را در اطراف همین کوهِ دخمه به خاک میسپارند. این بنا در اوایل دههی 80 هجریِ خورشیدی، در فهرست آثار ملی و تاریخیِ ایران ثبت شد.