مسجد شمس

1402/07/10


xx بازدید

مکان: تربت و مسجد شمس

شاخصه: مسجدی در قونیه که به یاد شمس تبریزی گرامی‌داشته می‌شود.

 

اولین چیزی که با شنیدن اسم این شهر پرخاطره و بزرگ به ذهن هرکسی می‌رسد، بدون شک اسم حضرت مولانا و سبک و سیاق زندگی این عالِم بزرگ است. قونیه شهری پررمز و راز و پر از افتخار است که تقریباً در همه‌ی ادیان از آن به‌خوبی یاد شده است. باستان‌شناسان، قدمت آن را به دوران نوسنگی و عصر حَجَر نسبت می‌دهند. اما درواقع دوران شکوفایی این شهر باشکوه، زمان حیات مولانا بوده است.

در کتاب «ملت عشق» که شرح‌حال زندگی مولوی و شمس تبریزی است؛ این‌طور نوشته شده که: «در آن قرن، اغتشاش و غائله‌ای حاکم بود که نظیرش تا آن زمان دیده نشده بود. مسیحیان با مسیحیان، مسیحیان با مسلمانان، مسلمانان نیز با مسلمانان درحال ستیز بودند. به هرسویی می‌رفتید دشمنی و خصومت، به هر طرفی می‌چرخیدید اضطراب و حرص و طمع، به هر که برمی‌خوردید نگرانی از بابت آینده می‌دیدید؛ انتظاری پرتنش...

درست درمیانه‌ی این هیاهو، در شهر قونیه، عالِمی مسلمان زندگی می‌کرد. این شخصیت ممتاز که اکثر مردم، «مولانا» به معنای سرورما خطابش می‌کردند هزاران مرید و‌ شیفته داشت.

قونیه در جنوب منطقه‌ی آناتولی قرار دارد و شهری تاریخی‌ست که پایتخت روم باستان بوده است. از طرفی به‌دلیل قرارگرفتن در یک منطقه‌ی جلگه‌ای با آب‌وهوای مساعد، محلی مناسب برای کشاورزی است.

همان‌طور که گفتیم شهرت و محبوبیت این شهر تاریخی مربوط به مولانا جلال‌الدین است که هم‌زمان با دوران سلجوقی در این شهر زندگی می‌کرده است. بعد از گذشت قرن‌ها از دوران زندگی مولوی، این شهر به‌دلیل موقعیت شهری و وجود دانشگاه و افرادی که درپی علم و دانش به آن می‌آیند؛ هنوز ماهیت علمی خود را حفظ کرده است و حال و هوای آن شبیه به زمانی‌ست که مریدان و شاگردان مولوی و شمس برای کسب علم و عرفان در محضر آن‌ها حاضر می‌شدند. قونیه شهری آرام و به‌دور از هیاهوی معمولِ شهری مثل استانبول است و هنوز هم برای کسانی‌که به‌دنبال آرامش و سکوت هستند بهترین انتخاب است.

با کلوت در سفر به قونیه همراه باشید.

 

شمس تبریزی چه کسی‌ست؟

 

شمس تبریزی نه فقط زندگی مولانا بلکه زندگی بسیاری از انسان‌های تمام ادوار تاریخ را زیرورو کرد. افکار و اعتقادات شمس و سیروسلوک او در عرفان و صوفی‌گری هنوز هم که هنوز است رمز و رازهای خاص خودش را دارد. شاید به‌قول خودِ شمس، فقط اهل طریقت متوجه این اسرار منحصربه‌فرد می‌شوند و از آن آگاهند.

مولوی در طول زندگی شصت‌وهشت ساله‌ی خود با بزرگانی هم‌چون شیخ عطار، کمال‌الدین عدیم، محی‌الدین عربی و محقق ترمذی نشست و برخاست داشت و از هریک از آن‌ها آموزه و توشه‌ای بهره گرفت اما هیچ‌یک از آن‌ها مانند شمس تبریزی نبود. تاثیر شمس تبریزی در زندگی و منش مولانای بزرگ فراتر از یک رفاقت ساده بود و شمس حکم مراد مولوی را داشت.

 

تربت و مسجد شمس

 

براساس اسناد و شواهد تاریخی، هیچ منبعی وجود ندارد که دفن شمس تبریزی را در قونیه تایید کند. تنها موضوع مورد تایید، قتل اوست که عده‌ای معتقدند جسد او را پس از قتل به درون چاهی انداختند.

این منطقه که امروز به تربت و مسجد شمس تبریزی معروف است توسط شخصی با نام « امیر اسحاق» در قرن شانزدهم میلادی بازسازی شده است. در این مسجد جایگاهی قراردارد که به‌عنوان تربت شمس از آن یاد می‌شود که در قسمت شمالی مسجدی به اسم شراف‌الدین قرار گرفته است.

این جایگاه امروز مورد احترام عده‌ی زیادی از مریدان و هواخواهان شمس تبریزی است که برای بزرگ‌داشت یاد و خاطره‌ی او به آن‌جا می‌روند و این تربت را زیارت می‌کنند.

در بازدید از مسجد و تربت شمس با کلوت در تور قونیه همسفر باشید!