داماش

1402/01/11


xx بازدید

مکان: ییلاق داماش

شاخصه: محل رویش سوسن چلچراغ

احتمالاً اسم این روستای زیبا و دل‌نواز به‌واسطه‌ی گل‌های زیبای آن، بارها و بارها به گوشتان خورده است. داماش، روستایی‌ست که در 48 کیلومتری جنوب شرق رودبار و در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته است. برای رفتن به داماش باید از بزرگراه قزوین به سمت لوشان برویم.

روستای داماش درواقع ییلاق اهالی جیرنده است. مردم جیرنده ۷ ماه از سال را در جیرنده می‌گذرانند و ۵ ماه باقی سال را هم غرق زیبایی‌های ییلاق داماش می‌شوند. شاید بد نباشد بدانید که کلمه‌ی داماش در گویش کرمانج به‌مفهوم به کسی ماش داده است و از دو بخش دا و ماش تشکیل شده است. نکته‌ی دیگری که دانستنش خالی از لطف نیست این است که مردم داماش به گویش دیلمی صحبت می‌کنند.

داماش بهشت سوسن چلچراغ

اما اصلی‌ترین جاذبه‌ی روستای داماش که هرساله از نیمه‌ی بهار تا اواسط تیرماه عده‌ی زیادی را از طبیعت‌گردان حرفه‌ای گرفته تا مردم عادی به سمت این ییلاق می‌کشاند پدیده‌ای جذاب و قابل‌توجه با نام سوسن چلچراغ است. نام علمی سوسن چلچراغ لیلیوم لدربوری است که اولین‌بار توسط محققی به همین اسم کشف شد. این گل کمیاب و خارق‌العاده درجایگاه یک اثر طبیعی ملی در سال 1354 در فهرست میراث طبیعی ثبت‌شده است از جایگاه ارزشمندی در این منطقه برخوردار است.

گل سوسن چلچراغ که از گونه‌های تیره‌‌ی سوسن است چیزی حدود 10 تا 15 سانتی‌متر ارتفاع دارد. این گل زیبا و نادر فقط در دو منطقه از دنیا رشد می‌کنند. در اطراف روستای داماش گیلان و در منطقه‌ای از کشور جمهوری آذربایجان با نام لنکران.

نگهبان طبیعت باشیم!

تمام هواداران محیط زیست و عاشقان طبیعت خوب می‌دانند طبیعت‌گردی در هرجایی از دنیا آداب و رسوم و قوانین خاص خود را دارد. مراقبت از محیط زیست در مناطقی مثل داماش که منبعی ارزشمند از سوسن چلچراغ است اهمیت بیشتری دارد. وقتی بدانید تنها یک محدوده‌ی هفت هکتاری در تمام دنیا محل رویش این گل کم‌نظیر و شگفت‌آور است متوجه ارزش این گیاه خاص خواهید شد.

آب معدنی داماش یا سرو هرزویل؟

آب معدنی داماش و کارخانه‌ی تولید این آب معدنی دلیل دیگری‌ست که عده‌‌ای از مردم به این روستا سفر می‌کنند. ییلاقی که آب‌وهوای مناسب و کیفیت آب معدنی آن نه تنها در کشور بلکه در خارج از ایران هم زبانزد است.

دلیل دیگری که هرساله گردشگران زیادی را به سمت منطقه‌ی رودبار و روستای داماش سرازیر می‌کند بازدید از یک جاذبه‌ی طبیعی دیگر در این ییلاق است که قدمتی 1000 ساله دارد و حتی ناصرخسرو هم 900 سال پیش در سفرنامه‌ی خود به آن اشاره کرده است. کهن سروی به‌نام سرو هرزویل که جذابیت داماش را بیشتر کرده، بخش دیگری از طبیعت بکر و خارق‌العاده‌ی منطقه است.  

خوشمزه‌ترین‌های داماش را بشناسیم.

ایران چهارفصل و زیبا و رنگارنگ ما در هر گوشه رسم و رسوم و فرهنگ و سنن خاص و مخصوص به خودش را دارد که نشان از قدمت فرهنگ و اصالت مردم آن منطقه دارد. غذاها و خوراکی‌های منطقه‌ی گیلان که برخی از آن‌ها در برنامه‌ی غذایی روزانه‌ی ما هم جا دارند از بهترین دلایل سفر به این خطه‌ی کم‌نظیر هستند.

مردم روستای داماش هم در سفره‌های خود رنگین‌کمانی از این غذاهای لذیذ دارند که از بین آن‌ها می‌توان به نوعی فسنجان که در زبان محلی قاتق گفته می‌شود اشاره کرد. این فسنجان ترکیبی جادویی از گردوی کوبیده، گوشت مرغابی یا انواع دیگر مرغ‏‌ها و گاهی گوشت قرمز و رب انار است. قیمه‌پلوی گیلانی و انواع کباب هم از مواردی هستند که می‌توانید آن‌ها را در داماش تست کنید.