مجموعه لب حوض

1403/01/10


xx بازدید

مجموعه لب حوض، محیطی برای فراغت، آسایش و لذت از زندگی

مجموعه لب حوض در وسط میدان بازار بزرگ و در قلب شهر بخارا، واقع در کشور ازبکستان در آسیای میانه به عنوان یک تفرجگاه دلپذیر شناخته می‌شود. همچنین می‌توانید با توجه به فضای روح‌بخش و محیط آرامش‌دهنده مجموعه لب حوض، آنجا را مکانی محبوب جهت گذران ساعات فراغت افراد محلی و توریست در بخارا بنامید. با ورق زدن برگهای تاریخ ازبکستان، بخارا را به عنوان شهری با ساختار عمیق تاریخی مشاهده خواهید کرد که هرگز از نزدیکی به  شعاع مدرنیته بودن، نهراسیده و گامی به عقب نگذاشته است. اینجاست که مجموعه لب حوض، به عنوان مشهورترین مکان تفریحی در بخارا سربرافراشته است.

 

 

مجموعه لب حوض ( Lyabi – Hauz) مکانی دلچسب در گذر تاریخ

باید بدانید که بنای جذاب و تماشایی مجموعه لب حوض، یادگاری از قرن هفدهم میلادی را نشان می‌دهد. این تاریخی‌ترین مکان بخارا، توسط نادر دیوان بیگی در سال 1620 میلادی ساخته شد. بد نیست که بدانید که حوض، دارای طولی به درازای 46 متر و عرضی به اندازه 36 متر می‌باشد. البته عمق و ارتفاع آن برابر 5 متر است. همچنین نام دیگری که گاهی مجموعه لب حوض به آن خوانده  می‌شود، حوض به زور است که ممکن است حکایت از به زور گرفته شدن مکان مذکور باشد. راستی شما می‌توانید، در ناحیه شمالی مجموعه لب حوض نشان از یک درخت توت قدیمی بیابید که در سال 1477 میلادی کاشته شده است. بنابر‌این سایه درخت توت و همچنین تندیسی از ملانصر‌الدین، جهت علاقه‌مندی گردشگران به ثبت عکس و سلفی در مجموعه بی‌تأثیر نیست.

 

جاذبه های تاریخی مجموعه لب حوض

در کنار صنوبرهای بلند و نقره‌ای همگام با  همسفری آژانس جهانگردی آفتاب کلوت، در مجموعه لب حوض قدم بزنید. آنگاه در قسمت شرق مجموعه، به بنای تاریخی مدرسه نادر دیوان بیگی خواهید رسید. یک سازه تاریخی، با هنر معماری فوق‌العاده زیبا که ناخودآگاه چشم‌ها را جهت تحسین به سوی خود فرا‌می‌خواند. به دنبال نقوش زیبای گیاه، به تعقیب تصاویر کاشی‌کاری مرغ هما که به مرغ سعادت شهرت دارد، بگردید. تصاویر زیبای پرنده سعادت را که به طرف روشنایی نور خورشید در پرواز است، ببینید و در کنار نقشی از گوزن در حال چریدن، با نمای براق آن به شوق و وجد بیایید.

اما با نگاهی به غرب مجموعه لب حوض، با خانقاه نادر دیوان بیگی مواجه خواهید شد. خانقاه نادر دیوان بیگی همچون بناهای تاریخی دیگر بخارا، ثبت فهرست میراث جهانی یونسکو می‌باشد. خانقاه در طی دوران، همواره به عنوان مرکز اصلی فرهنگی و مذهبی بخارا محسوب می‌شده است. همچنین باید بدانید که مناره‌های خانقاه بر زیبایی، جلوه و شکوه خانقاه افزون می‌سازد. بد نیست آگاه باشید که ساخت خانقاه، همزمان با ساخت منطقه لب حوض انجام گرفته است. مدرسه و خانقاه به دستور نادر دیوان بیگی، وزیر وقت امام قلی خان، امیر بخارا ساخته شده است. اما در بخش شمالی مجموعه لب حوض، شاهد ظاهر‌نمایی مدرسه تاریخی دیگر بخارا همانا مدرسه کوکل داش هستید. در راهیابی به حیاط این مکان، از درون سرایی پنج گنبدی عبور می‌نمایید. البته بدانید که کاشی‌کاری‌های زیبا و روح‌افزای معرق تزئین یافته در این گذر، دیدگان شما را خیره و مشتاق ادامه راه می‌نماید. راستی از بین 160 حجره اطراف حیاط این مدرسه در مجموعه لب حوض، یکی از حجره‌های آن که متعلق به صدرالدین عینی نویسنده، شاعر، تاریخ‌نویس و زبان‌شناس معروف می‌باشد، به صورت موزه در‌آمده‌ است.

 

بازهم شناختی بیشتر از مجموعه لب حوض

باید بدانید که از ایام گذشته چای‌خانه همواره مکانی برای برقراری آسایش و همچنین تسهیل‌کننده دوستی‌ها و تجارت بود. در مجاورت مدرسه نیز، جهت استفاده محیطی دنج و دلپذیر به عنوان چای‌خانه قرار دارد. همچنین هر گاه از بازدید فرح‌بخش خود احساس خستگی و گرسنگی نمودید، کاروان‌سراها، و مهمان‌سراهای اطراف نیز می‌تواند جهت استراحت و رفع گرسنگی چاره‌ساز باشد. البته مجموعه لب حوض، در سال 2010 میلادی مورد بازسازی قرار گرفت و تخت‌های چوبی، جایگزین مناسبی برای صندلی‌های پلاستیکی گردید.