راهپیمایی از نئور تا سوباتان

1402/09/18


xx بازدید

مکان: مسیر نئور به سوباتان

شاخصه: طبیعت بکر مسیر نئور به سوباتان

حوالی شهرستان تالش و در 21 کیلومتری مرتفع‌ترین دریاچه‌ی ایران که آن را با نام دریاچه‌ی نئور می‌شناسیم بهشتی واقع شده که منظره‌ای خاطره‌انگیز و دلنشین را برای هر فردی می‌سازد. بهشتِ رویاییِ سوباتان که در گویش محلی مردم تالش، سووتون تلفظ می‌شود؛ ییلاقی شگفت‌انگیز در حدفاصل ییلاقات اردبیل و دریاچه‌ی نئور است که خردادماه هرسال تکه‌ای از بهشت را روی زمین پیش چشمانمان می‌آورد. منظره‌ای خیره‌کننده که تصویر دشتی از شقایق با کلبه‌هایی چوبی را تا مدت‌ها در ذهنتان نگاه می‌دارد.

تمام طبیعت‌گردان حرفه‌ای که با زیست‌بوم این منطقه‌ آشنایی دارند به‌خوبی می‌دانند پیاده‌روی این مسیر کم‌نظیر و گذر از دریاچه‌ی زیبای نئور و حرکت به سمت سوباتان تجربه‌ای تکرارنشدنی و حیرت‌انگیز برای هر انسانی‌ست که تشنه‌ی ماجراجویی و کشف زیبایی‌های طبیعت بکر منطقه است.

جغرافیای دریاچه‌ی نئور

این دریاچه‌ی رویایی در مرز استان‌های اردبیل و گیلان واقع شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید ریشه‌ی اسم نئور از زبان مغولی گرفته شده و در این زبان به دریاچه نئور می‌گویند و از طرفی در زبان آذری هم‌وطنان آذربایجانی ما این کلمه به مفهوم دریاچه‌ای‌ست که رودی وارد آن نمی‌شود.

منابع مکتوب و اسناد معتبر جغرافیایی این دریاچه‌ را بخشی از جغرافیای شمال تالش معرفی کرده‌اند که در ارتفاع 2500 متری قرار گرفته است. عمق دریاچه بین 5/5 تا 13 متر است. آب‌وهوای مناسب و بارش‌هایی که هرساله در این بخش از منطقه اتفاق می‌افتد موجب شده تا دریاچه‌ی نئور به‌عنوان یک میراث طبیعی ارزشمند به‌ حساب آید. دریاچه‌ی نئور یک منبع آب شیرین و یک دریاچه‌ی طبیعی است که زیستگاه بسیاری از گونه‌های پرندگان مهاجر عبوری است. همین موضوع سبب شده که این منطقه به‌نوعی منطقه‌ی حفاظت‌شده‌ی زیست‌محیطی محسوب شود و زیرنظر سازمان محیط زیست قرار گیرد. حفاظت از این دریاچه‌ی زیبا تاحدی‌ست که شکار هرگونه پرنده حوالی آن ممنوع است. از طرف دیگر وجود ماهیان درون دریاچه که معروف‌ترین آن‌ها نوعی ماهی جذاب به‌نام قزل‌آلای رنگین‌کمانی‌ست امکان ماهیگیری را فراهم کرده است. 

بارش باران و شرایط آب‌وهوای مساعد موجب شده حوالی دریاچه‌ی نئور یک پوشش گیاهی متنوع از گیاهان مختلف رشد کنند. ازجمله‌ی این گیاهان می‌توان به بابونه، بومادران، شبدر، نعناع کوهی و آلاله اشاره کرده که همه‌ی آن‌ها خاصیت دارویی دارند و ارزشمند هستند.

دریاچه‌ی نئور در مسیر پیاده‌روی طبیعت‌گردان به ییلاق سرسبز و رویایی سوباتان قراردارد که به ‌جرات می‌توان آن را زیباترین جاذبه‌ی طبیعی ایران دانست. ییلاق زیبای سوباتان با چشم‌اندازهای کم‌نظیر و منحصربه‌فرد،  مرز میان جنگل‌های تالش و دشت‌های اطراف اردبیل است. در شمال ییلاق سوباتان رودخانه‌ی پرآب لیسار و منطقه‌ای با نام خطبه‌سرا قرار دارد و در جنوب آن ییلاقات آسبومار جوکندان.

سوباتان، بهشت طبیعت‌گردان ایرانی

معنای کلمه‌ی سوباتان که ریشه‌ای ترکی دارد به‌مفهوم محل فرود و ریزش آب است و همین موضوع و ریزش باران‌های زیاد در حفره‌های موجود در سراسر منطقه موجب نام‌گذاری آن به این اسم شده است.

سوباتان زیبا و دوست‌داشتنی جدا از طبیعت سرسبز و باطراوت، انواعی از غذاهای خوش‌آب و رنگ و لذیذ را در فرهنگ و سنن قدیمی خود جا داده که به‌هیچ‌وجه نباید آن‌ها را از دست داد. مردم سوباتان از قدیم پندیره، ویسوج، سوجا دیله، قورما، قورتماج، سیرجینه، کله پلو، پته و قوزلی بریان را در در سفره‌های رنگارشان داشته‌اند. کافی‌ست سفری به سوباتان داشته باشید و مزه‌ی یکی از این غذاها را بچشید تا عطر و طعم آن همیشه در ذهنتان باقی بماند.

برای تماشای زیباترین مناظر تالش در سفر به سوباتان با کلوت همراه باشید.