عشایر بختیاری

1403/01/10


تورهای شامل این جاذبه

xx بازدید

مکان: عشایر بختیاری

شاخصه: شاخه‌ای از عشایر ایران زمین

عشایر بختیاری مفهومی از رشادت، سلحشوری، جنگاوری و انس و وابستگی با طبیعت را زنده می‌کنند. کوچ واژه‌­ای که حزن و اندوه جدایی از زیستگاه قبیله را در خود دارد و اساس زندگی عشایر بختیاری را می­‌سازد.

امروز موعد سفر به قلب دامنه­‌های رشته کوه زاگرس و مهمانی در سیاه چادرهای عشایر بختیاری است. قوم شجاعی که تجملات زندگی را در یک سیاه چادر به‌عنوان سقف معنا می‌کنند. مردمان بی­‌ادعایی که کوچ را مبنا و مهم‌ترین اصل هستی عشایر می‌­شمارند. عشایر بختیاری، مردمانی هستند که با خوب و بد طبیعت سازگاری یافته­‌اند. آنان که سیل غارتگر، آفتاب سوزان، طوفان ویرانگر و هزاران عامل مخرب دیگر در طبیعت را با دلاوری و شجاعت پشت سر می‌­گذارند. اما باز هم دل به سفر و کوچ می­‌سپارند.

از عشیره تا عشایر بختیاری

عشیره در معنای لغوی شامل قبیله و طایفه است. اما عشایر شامل آن دسته از افرادی هستند که به عشیره وابسته هستند. مکان زندگی عشایر بختیاری اغلب در خوزستان، زاگرس میانی از جمله چهارمحال بختیاری و حتی اصفهان است. معیارهای زندگی عشایر بختیاری، با زندگی پیچیده‌ی شهرنشینی و حتی زندگی ساده‌ی روستایی مغایر است. عشایر بختیاری با دامداری امرار معاش کرده و حتی مبنای کوچ آنان نیز به‌خاطر دام‌ها و یافتن چراگاه و مراتع سرسبز شکل می‌گیرد.

مال کَنون عشایر بختیاری

مال کَنون نام مسلکی قدیمی است که ریشه در پیکره و تاریخ عشایر بختیاری دارد. مال به‌معنای مجموعه سیاه چادرهای هر عشیره‌ست که نشان‌دهنده‌ی آبادانی و خرمی است و کَنون یعنی از جا کنده شدن. هر عشیره‌­ای ابتدا با بزرگ قوم خود هماهنگی­‌های لازم را به عمل می‌­آورد. سپس افراد طایفه و ایل خود را دور هم جمع می­‌کند و آوازی از درد و اندوه آغاز می­‌کند. غم شروع سفری دیگر و داغ از فراغ زمینی که در آن زندگی می‌­کرد. در راه سفر افراد ناتوان به همراه کودکان و زنان بر اسب سوار می­‌شوند.

اما مردان جوان با سلاح­­‌های سرد و گرم به مراقبت از گله و افراد عشیره می‌­پردازند. بهتر است بدانید که زمان کوچ در دو فصل از سال، یکی کوچ به ییلاق در اوایل بهار و دیگری با شروع گرما به سوی نواحی سردسیر و کوچ به قشلاق و مناطق گرمسیری هم‌زمان با آغاز پاییز است.

فعالیت‌­های عشایر بختیاری

بنیاد فعالیت گروه عشایر بختیاری بر دامداری و تهیه‌ی لبنیات، گوشت و پوست استوار است. اما زنان عشایر این اقلیم با سرانگشتان هنرمند خود در تولید قالی، سیاه چادر، گلیم، جاجیم و همین‌طور لباس‌های بافتنی، نقش مهمی را ایفا می­‌کنند. فراموش نکنید که در سفر به این منطقه به یادگار از هنرهای دستی عشایر بختیاری چیزی به عنوان سوغات بخرید.

لباس ایل بختیاری

بانوان و دختران عشایری در مناسبت‌های گوناگون هم‌چون عروسی، زمان کوچ و غیره اغلب لباس‌هایی از پارچه­‌های رنگارنگ و شاد را ترجیح می دهند. لباس‌های زیبای آنان مانند لچک، پیراهن، شلوار قری و غیره جلوه­ای دلچسب و پوششی همراه با راحتی دارد. شما خواهید دید که لباس مردان عشایر بختیاری نیز این راحتی و زیبایی را نشان می‌دهد. بالاپوش مردانه‌ که از پشم گوسفند تهیه شده چوخا یا چوقا نامیده می­‌شود. شلوار دبیت، شال، گیوه و چیزهایی از این دست همه نشان از فرهنگ اصیل و بومی عشایر بختیاری دارد.

گذر از تپه‌­های سرسبز، دره‌­های عمیق و قله‌ی بلند زردکوه در قلب زاگرس، با هم‌­نوایی آواز خوش پرندگان بر درختان بلوط و تماشای میوه‌ی کوچک و ترش مزه‌ی کلخنگ در شیار سنگ‌ها، بسیار زیباست. در کشاکش این هیجان، صمیمیت و صفای باطن مردمان بختیاری بسیار تماشایی است.

 

برای بازدید از زندگی سراسر شور و صبورانه‌ی عشایر بختیاری با کلوت همسفر شوید و هیجان رفتینگ را به آشنایی با فرهنگ زندگی عشایری پیوند بزنید.

همسفر با کلوت، هیجان تور رفتینگ را در رفتینگ رودخانه‌ی زاینده‌رودِ کلوت تجربه کنید.