مکان: دریاچهی زریوار
شاخصه: دریاچهای طبیعی نزدیک به شهر مریوان
دریاچهی زیبای زریوار در استان کردستان و در غرب شهر مریوان واقع شده است. این دریاچه از جذابیتهای طبیعیِ بِکر و منحصربهفردی برخوردار است که توجه هر گردشگرِ دوستدار طبیعتی را به خود جلب میکند. طبیعت سرسبز و دلنواز اطراف دریاچه از دیدنیترین نقاطیست که حوالی تمام جاذبههای تاریخی و فرهنگی کردستان دیده میشود و جذابیت آنها را برای گردشگران بیشتر و بیشتر میکند.
نام این دریاچهی دوستداشتنی از زبان کردی و ترکیب دو کلمهی زر به معنی دریا و بار بهمعنی کنار گرفته شده که ترکیب هردوی آنها، به معنی «دریاکنار» بوده و معادل کلمهی «زریوار» است. منطقهی اطراف این دریاچه منطقهای پر آب است و در درهای واقع شده که در دو طرف شرق و غرب آن کوههایی سرسبز و پوشیده از جنگل قرار دارند. مساحت این دریاچه 7.5 کیلومتر مربع، طول آن 5 کیلومتر با عرض 1.6 کیلومتر و ارتفاع آن 1285 متر بالاتر از سطح دریاست. از آنجاییکه ماندگاری آب در این دریاچه بالاست به آن تالاب زریوار هم گفته میشود.
دریاچهی زریوار، بزرگترین تالاب آب شیرین ایران است و باوجود اینکه هیچ ارتباطی با هیچ رودخانه یا منبع آب روانی ندارد، همیشه پرآب بوده است. منبع آبهای این تالاب، چشمههای جوشان و بارشهای سالانه است. اطراف دریاچه از گیاهان بوتهای پوشیده شده و پناهگاه حیواناتی مثل خرگوش، روباه قرمز، گربهی وحشی و گراز است. ازطرف دیگر، انواع آبزیان و ماهیهای مختلف از قبیل سیاه ماهی و کپور و میگوهای بسیار بزرگ در آب دریاچه زندگی میکنند. گونههایی از پرندگان بومی و مهاجر از جمله چند گونه اردک و حواصیل حوالی دریاچهی زریبار آشیانه دارند.
امکانات ورزشی و سرگرمیهای تفریحی گوناگونی برای استفادهی گردشگران دریاچهی زریوار وجود دارد. دریاچهی زریوار و نواحی اطراف این دریاچه، دارای پتانسیلهای طبیعی و فرهنگی زیادی برای جذب گردشگر هستند.
اگر بهدنبال بهترین زمان سفر به دریاچهی زریبار هستید باید بدانید این دریاچه در تمام فصول زیبایی خاص خودش را دارد. علفزارهای بهاری، جنگلهای سبز بلوط تابستانی، جلوههای زرد و قرمز پاییزی، دریاچهی یخ زدهی زمستانی و تماشای پرواز پرندگان فصلی، هر کدام لذت خاص خود را دارند که گردشگران علاقمند را به زریبار میکشاند. ماهی کبابیهای خوشمزه و بیهمتای زریوار از غذاهای معروفی است که بیشتر غذاخوریها و رستورانهای اطراف دریاچهی زریوار، به روش خود و با انواع ماهیهای پرورشی این ناحیه مثل قزلآلا، کپور، امور و ماهی آزاد پخت میکنند. چشیدن طعم خوش این ماهی کبابی از دلچسبترین تجربههای مورد علاقهی گردشگران است. ایجاد ارتباط با ساکنان بومی اطراف دریاچه در جهت آشنایی با خصوصیات اجتماعی و شناخت فرهنگ و سنت مردمان خونگرم و صمیمی کرد بسیار موثر است.
متاسفانه درحال حاضر، وجود برخی مشکلات زیست محیطی و دگرگونیهای اقلیمی منطقه و تغییرات آب و هوایی و همچنین صید آبزیان و پرندگان دریاچه، تهدیدهایی برای این تالاب شگفت انگیز محسوب میشود. ساکنان بومی و گردشگران باید به این موضوع توجه داشته باشند که باید در حفظ این تالاب منحصربهفرد و پاکیزه نگهداشتن آن کوشا باشند تا کنار حفاظت از منابع آبی، گونههای گیاهی و حیوانی وابسته به این محیط بتوانند به زیست خود ادامه دهند.