آرامگاه ابوالحسن خرقانی

1402/01/01


تورهای شامل این جاذبه

xx بازدید

مکان: آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی

شاخصه: محل دفن صوفی و عارف بزرگ ایرانی

 

مقبره‌ی ابوالحسن خرقانی در روستایی بانام قلعه نو و در 24 کیلومتری شاهرود واقع‌شده است. آرامگاه این فرد میان باغی سرسبز واقع‌شده است. این صوفی و عارف بزرگ یکی از معدود افرادی است که در حفظ فرهنگ و هنر ایران نقشی اساسی داشته است. او بدون شک به‌عنوان یکی از تأثیرگذارترین افراد در تاریخ فرهنگ ایران است که پیرو حکمت خسروانی بوده است. امروزه مقبره‌ی ابوالحسن خرقانی به‌عنوان محلی برای گردهمایی ادیبان و شاعران کشور تبدیل شده است که بابت وجود بوستانی زیبا  و سرسبز به یکی از دیدنی‌ترین بناهای شاهرود تبدیل شده است.

 

تاریخچه و زندگی‌نامه ابوالحسن خرقانی

 

ابوالحسن خرقانی در سال 352 قمری در روستای قلعه نو از توابع کوهستان بسطام، به دنیا آمد. در بسیاری از کتاب‌های تاریخی گفته‌شده است که محمود غزنوی به پیش او رفته و از او پند و راهنمایی خواسته است. از جمله مریدان نامدار او خواجه عبدالله انصاری توانست نام مقبره‌ی ابوالحسن خرقانی را زنده نگاه دارد و آن را به باغی دلنشین برای بازدید گردشگران تبدیل کند. مرگ این شیخ بزرگ در دهم محرم سال 425 قمری و در سن 73 سالگی در زادگاهش ثبت‌شده است. وی در طول حیات زندگی خویش عارفان بزرگی چون ابوالعباس قصاب آملی، جواد نوربخش و غیره را پرورش داده است که هرکدام بعد از فوت او به‌عنوان عرفایی مشهور شناخته می‌شدند.مریدانش او را فردی مهربان و آرام خطاب می‌کردند.

بنای مقبره‌ی ابوالحسن خرقانی به‌عنوان مرکز اصلی روستا شناخته می‌شود. این بنا هم‌اکنون در بخش شمالی روستا قرار دارد و ساختمان‌های جدید روستا را می‌توان در شرق مقبره‌ی ابوالحسن خرقانی مشاهده کرد.

 

ویژگی‌های خاص مقبره‌ی ابوالحسن خرقانی

 

بنای اولیه‌ی مقبره‌ی ابوالحسن خرقانی هیچ ظاهر خاصی نداشت و فقط از آجر به‌عنوان یک سازه‌ی مربعی استفاده‌شده بود. روی قبر ابوالحسن خرقانی یک قطعه‌سنگ بسیار زیبا و مرمری قرار دارد که اشعار مختلف این شاعر بزرگوار روی آن درج شده است.