مناره آجری

1402/09/20


xx بازدید

مکان: مناره‌ی آجری

شاخصه: یک سازه‌ی تاریخی از جنس آجر

 

مناره‌ی آجری خرم‌­آباد، به‌عنوان یک پایگاه خبررسانی بود که در وقت خطر، اعلان همگانی می‌داد و موجب می‌شد با بسته‌شدن دروازه­‌ها، شهر حالت تدافعی بگیرد.

قامت ایستا و چشمان آجری و نابینای مناره‌ی آجری، شاهد وقایع  تلخ و شیرین بسیاری در گذر تاریخ لرستان بوده است.

مناره‌ی آجری نشانه‌ای از تاریخ در قلب خرم‌آباد

بزرگ‌ترین شهر لرنشین لرستان، خرم‌آباد شهری‌ست که به‌وسیله‌ی قلعه‌ی فلک­‌الافلاک رونمایی و شناخته می­‌شود. اما امروز قصدمان از سفر به خرم‌­آباد، وجود جاذبه‌ای­ بلند قامت و باستانی به‌نام مناره‌ی آجری است. مناره‌ی آجری که خود سبب دیدار بسیاری از گردشگران از این شهر رفیع و بلند است.

معماری مناره‌ی آجری

بنای آجری استوانه‌ای شکلی که با ارتفاع 30 متری خود در قسمتی از پارک زیبای شقایق در محله‌ی قاضی‌­آباد، آرام گرفته است. مناره‌ی آجری خسته از عمری طولانی با قدمتی مربوط به قرن چهارم هجری قمری همچنان مشتاق و پر­توان، شما را به تماشا می‌خواند.

 مناره‌ی آجری برای بقا و ایستایی خود بر سنگی مکعب‌شکل تکیه زده است. مورخان عقیده دارند که سازه‌ی مناره‌ی آجری بسیار رفیع­‌تر از حالا بوده است. اما در گذر زمان دست ویرانگر طبیعت با آن مدارا نکرد و بر اثر فرسایش و دیگر عوامل طبیعی، حالا با احتساب سنگ پایه، بلندای آن به چیزی حدود سی متر می­‌رسد. با توجه به سبک معماری این مناره، هم‌چنین دیده‌شدن بقایای دیوارهای ضخیم ساخته‌شده از سنگ و گچ در پیرامون مناره، این‌طور گمان می‌شود که بناهای موجود، مربوط به کاروان‌سرا یا مسجد باشد. هم‌چنین سازه را به دوران حکومت آل بویه (دیلمیان) نسبت می­‌دهند.

معنای لغوی مناره

در قدیم مناره را چراغ‌پایه نیز می­‌نامیدند. در اصل آن را کانون نور یا مکان روشنایی می‌دانند. هم‌چنین در ساقه یا بدنه‌ی هر مناره منافذ و شکاف‌های کوچک و بزرگی نیز وجود دارد. این دریچهها جهت تأمین نیاز روشنایی مناره هستند.

 

ساختمان مناره در دوران باستان

مصالح اصلی به‌کاررفته در مناره‌ی آجری، همانند دیگر مناره‌­ها نظیر قدیمی‌ترین مناره در ایران، مناره‌ی اژدها، آجر است. باید بدانید که اساس بنای مناره، منار و یا میل بر سه قسمت پایه، بدنه یا ساقه و تاج استوار است.

در قسمت داخلی مناره، پله‌­هایی جهت راه‌یابی به بالا در هر مناره از جمله مناره‌ی آجری وجود دارد. اگر توان بالارفتن از 99 پله که ورودی آن در ناحیه‌ی غربی مناره‌ی آجری است را در خود میبینید، می‌توانید به ناحیه‌ی تاج مناره دسترسی پیدا کنید. پس از رسیدن به بالای مناره‌ی آجری، شما شاهد مناظر زیبا و چشم­‌نواز شهر شاپورخواست، محل قرارگرفتن مناره‌ی آجری خواهید بود. پایین­‌ترین قسمت ساقه‌ی بنای مذکور، دارای قطری به پهنای 4/5 متر است. البته مناره­‌ها باتوجه به کاربرد در اشکال مختلف  استوان‌ه­ای، چندضلعی و مخروطی ساخته می­‌شوند.

کاربرد مناره‌ی آجری

مناره­‌ها یا میل راهنما، در دوران پیش از اسلام جهت سهولت کار مسافران در رفت و آمدها، ساخته می‌شدند. مکان آن‌ها اغلب به‌صورت منفرد و بدون وابستگی به هیچ بنای دیگری، در کنار راه­ها و جاده­ها بود. بدین‌وسیله با روشن کردن آتش در تاج مناره به افراد یا قافله سالار کاروان­‌ها کمک می­شد تا راه خود را بیابند و به بی‌راهه نروند.

مناره‌ی آجری نیز با روشن کردن آتش یا دود، پیام‌­رسانی مناسب در مواقع خطر محسوب می‌شد تا درواز­ه‌­های شهر را ببندند و خود را برای دفاع آماده سازند. در واقع سازه‌ی تاریخی مناره‌ی آجری می‌توانست به‌منزله‌ی مکانی برای نگهبانی و دیده‌بانی در شهر باشد. بعدها از مناره جهت استحکام بناهای اطراف،جلوگیری از خطر رانش زمین در وقت زلزله و هم‌چنین گفتن اذان استفاده شد.

در فصل بهار که گل‌ها نیز مستانه رایحه‌ی خوش خود را نصیب سرزمین آبشارها لرستان می‌کنند، بهترین زمان دیدار از لرستان است. هم‌سفر با آفتاب کلوت در تور لرستان به تماشای جاذبه­های گردشگری خرم­آباد نظیر، قلعه‌ی فلک­الافلاک، پل شکسته شاپوری، گرداب سنگی و خصوصاً مناره‌ی آجری بروید و لذت سفر را ماندگار کنید.