مکان: نقش رجب
شاخصه: مجموعهای از چند کتیبهی ارزشمند دوران ساسانی
سنگ نگارههای نقش رجب و تاریخ مصور ایران
نقش رجب یکی از زیباترین و برجستهترین آثار حجاری باستانی ایران از دورهی ساسانی میباشد که در پنجاه و شش کیلومتری شمال شرقی شیراز و در سه کیلومتری شمال تخت جمشید جای گرفته است. به محض ورود یک تخته سنگ عظیم حجاری شده در سمت راست جاده چشم هر بینندهای رو به سمت خود خیره میکند. خالی از لطف نیست که بدانید فردی به نام رجب، قهوه خانهای در این منطقه داشته و به این دلیل این ناحیه به نام نقش رجب شناخته شده است.
روایت شهریاران دورهی ساسانی روی سنگهای عظیم نقش رجب
نقش رجب در دامنهی کوه رحمت، سه مجلس مهم از مراسم تاجگذاری ساسانی و تصویر کرتیر همان موبد بزرگ ساسانیان را بر دل سنگهای سخت، با عظمت و شکوه تمام به تصویر کشیده است.
قدیمیترین سنگ نگارهی نقش رجب، تاجگذاری اردشیر اول، اردشیر بابکان، مؤسس سلسلهی ساسانی را به تصویر کشیده است. پدر اردشیر، اردوان پنجم، شاه اشکانی را شکست داد؛ اما مرگ فرصتی برای پادشاهی به او نداد و تقدیر تخت پادشاهی را به اردشیر اول پسر او سپرد. در این سنگ نگاره، صحنهی یکی از بزرگترین مراسم تاریخی در زمان شاهان دیده میشود، اردشیر دست چپ خود را بهنشانهی احترام بالا گرفته است و با دست راست خود درحال گرفتن حلقهی شاهی (دیهیم) از دست روحانی عالی مقام دورهی ساسانی (مظهر اهورامزدا) است. پشت سر اردشیر دو نفر دیده میشوند؛ که یکی از آنان یک مگسپران را بالای سر شاه گرفته است. در مقابل پادشاه دو کودک دیده میشوند و پشت سر اهورامزدا دو بانو که بهوسیلهی ستونی جدا شدهاند درحال بهجا آوردن مراسم احترام هستند. برخی از پژوهشگران این دو بانو را مادر و همسر اردشیر میدانند. نوشتهای در نزدیکی نقش اردشیر حجاری شده است که تاحدی تخریب شده است و ترجمهی قسمتی از آن چنین است: «آیین زرتشت از بین رفته بود، من که شاهنشاهم آن را از نو برقرار نمودم.»
تاجگذاری شاپور اول، پسر اردشیر بابکان
سنگ نگارهی دوم در نقش رجب با الهام از سنگ نگارهی اردشیر در نقش رستم، مراسم تاجگذاری شاپور اول را درحالی به نمایش میگذارد که شاپور و اهورامزدا سوار بر اسبانی قویهیکل و با هیبت هستند. اهورامزدا در سمت راست و شاپور در سمت چپ قرار گرفته است و شاپور با دست راست خود حلقهی شاهی را از اهورامزدا دریافت میکند.
نقش شاپور به همراه بزرگان روی سنگ
سنگ نگارهی سوم در نقش رجب شاپور را سوار بر اسبی پرهیبت نشان داده است که پشت سر او نُه نفر از درباریان ایستادهاند از این نُه نفر، فرد اول پشت سر شاه بهواسطهی وجود علامت روی کلاهش شناسایی شده است که هرمز ولیعهد او است. کتیبهای جلوی اسب شاه قرار دارد که ترجمهی کتیبه به این شرح آمده است: این پیکری است از بغ مزداپرست، خدایگان شاپور شاهان شاه ایران و انیران که چهره از یزدان دارد پسر بغ مزداپرست، خدایگان اردشیر شاهان شاه که چهره از یزدان دارد نواده خدایگان بابک شاه.
در زمان پادشاهی بهرام، سنگ نگارهی دیگری در کنار سنگ نگارهی تاجگذاری اردشیر بابکان ساخته شد که تصویر کرتیر را نشان میدهد. کرتیر، روحانی عالی مقام دورهی ساسانی بوده است. از کرتیر چهار کتیبه وجود دارد که مضمون آنها بهطورکلی به معرفی کرتیر و عناوین او در زمان شاههای مختلف، شرح اقداماتش و شرح عروج او میپردازد. بهجز شاهان ساسانی، کرتیر تنها فردی بوده است که سرگذشت خود را در چند کتیبه به نگارش درآورده است؛ موضوعی که میتواند نشاندهندهی اهمیت مقام او باشد.
آنچه که گذشت توصیف مختصری بود از تاریخ و سنگ نگارههای نقش رجب، شرکت ایرانگردی و جهانگردی کلوت این افتخار را دارد که هر ساله بازدیدکنندگان فراوان ایرانی و خارجی را در بازدید از این آثار تاریخی ارزشمند جهانی همراهی کند.