آرامگاه دانیال نبی

1402/09/13


xx بازدید

مکان: آرامگاه دانیال نبی

شاخصه: مقبره‌ی دانیال از نسل یعقوب پیامبر

 

آرامگاه دانیال نبی در شهر شوش یکی از زیباترین جاذبه‌های دیدنی ایران است که باید حتما از آن بازدید کنید. این آرامگاه زیبا با گنبد خاص و مشهورش در شهر شوش، استان خوزستان و روی ساحل شرقی رودخانه‌ی شاوور قرار دارد. شهرت این آرامگاه به‌خاطر گنبد بسیار زیبا و خاص آن است که خط آسمان زیبایی را برای شهر شوش ایجاد کرده است. هرساله گردش‌گران زیادی به این منطقه می‌آیند و آرامگاه دانیال نبی را از نزدیک می‌بینند.

با شنیدن نام دانیال نبی، یاد آل یعقوب خواهید افتاد. دانیال، پسر فرزند چهارم حضرت یعقوب است. او در قرن هفتم پیش از میلاد در بابل بوده اما بعد از مدتی به‌همراه جمعی از یهودیان به ایران می‌آید و در شوش ساکن می‌شود. در مورد محل دقیق دفن او، سخن‌های زیادی مطرح است اما در بیشتر آن‌ها شهر شوش به‌عنوان آرامگاه دانیال نبی، این پیامبر بزرگ یهود آمده است. عده‌ای هم براین باورند که تیمورلنگ، باقی‌مانده‌های مقبره‌ی دانیال را از شوش به سمرقند آورده است که این حرف نیز تنها در حد احتمال بوده است. 

ساخت آرامگاه دانیال نبی

این بنا در سال 1249 توسط معمار بزرگی به نام «ملاحسین معمار» ساخته شد. دستور ساخت آن را روحانی شیعه، «جعفر شوشتری» داده بود. بنای قبلی آرامگاه دانیال نبی در حادثه‌ی سیل نابود شد و به‌جای آن ضریحی در محل قرار داده شد.

همان‌طور که می‌دانید به شوش لقب کهن‌ترین شهر دنیا را داده‌اند. قدمت این شهر به 4 هزارسال قبل از میلاد مسیح برمی‌گردد. آثار تاریخی و کهن زیادی در این شهر دیده می‌شود. گنبد زیبای آرامگاه دانیال نبی نمونه‌ای از این آثار است. این گنبد از نوع گنبد اورچین و دوپوسته است که ارتفاع آن چیزی معادل 20 متر با قطری برابر 5 متر است.

ساخت گنبد آرامگاه دانیال نبی را به دوران سلجوقیان نسبت می‌دهند. برای افزایش طول عمر گنبد و کارایی بهتر از آهیانه برای تقسیم نیروها استفاده شده است. همان‌طور که گفته شد، گنبد دوپوسته بوده و پوسته‌ی دوم بیشتر، حالتی نمادین دارد. شما از کیلومترها دورتر می‌توانید گنبد آرامگاه دانیال نبی را ببینید. گنبدی مخروطی و پله پله که زیبایی خاصی دارد. اگر به آبادان رفته باشید، درآنجا موزه‌ای وجود دارد که در پروسه‌ی طراحی آن از گنبد مقبره‌ی دانیال نبی الهام گرفته‌اند.

فضای داخلی آرامگاه دانیال نبی چگونه است؟

بیرون این ساختمان به غایت زیباست؛ اما حتماً باید از داخل آن نیز دیدن کنید. داخل آرامگاه، دیوارها را در قسمت ضریح، آینه‌کاری‌های زیبایی کرده‌اند. باقی قسمت‌ها کاشی‌کاری شده‌اند. این سبم و سیاق ساخت بنا، فضایی کاملاً روحانی و معنوی به‌وجود آورده‌ است که غرق آن خواهید شد.

اتاق‌هایی در اطراف آرامگاه وجود دارند که برای استراحت زائران تهیه شده‌اند. در جبهه‌ی غربی از آرایه‌های کاشی‌کاری ایرانی استفاده شده است. در سمت شرق هم دو مناره را خواهید دید که ارتفاع آن‌ها نزدیک 10 متر بوده و در دو طرف ساخته شده‌اند. با توجه به آنچه روی مناره‌ها حک شده، سال ساخت و افزودن این مناره‌ها به بنای آرامگاه دانیال نبی، به سال 1330 برمی‌گردد. ورودی این مجموعه از سمت شرق است. بهتر است بدانید آرامگاه دانیال نبی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

همسفر با کلوت در تور خوزستان

در تور خوزستان همسفر با کلوت به بازدید از بنای فاخر آرامگاه دانیال نبی در خیابان امام خمینی شهر شوش می‌رویم. بافت تاریخی شوش و ابنیه‌ی به‌جامانده از تمدن‌های پیشین در این کهن‌شهر انگیزه‌ی بسیاری از گردش‌گرانی‌ست که راهی سفر به خوزستان می‌شوند.