موزه دکتر پیرنیا

1403/01/10


xx بازدید

مکان: موزه دکتر پیرنیا

شاخصه: موزه‌ی مردم شناسی در شهر نایین

 

کسی نیست که به نایین رفته باشد و مات و مبهوت شکوه و زیبایی موزه‌ی دکتر پیرنیا نشده باشد. این موزه که تاریخ ایران باستان در آن به ثبت رسیده است یکی از بناهای تاریخی شهر نایین است. خانه‌ای که نوادگان«میرزا نصرالله خان نایینی» که به فرزندان مشیرالدوله مشهورند در آن ساکن بودند. برای بازدید از فرهنگ و تاریخ مردم کویر و تماشای زیبایی‌های هنر و معماری موزه‌ی دکتر پیرنیا در تور کویر مصر با کلوت همسفر شوید.

 

موزه دکتر پیرنیا کجاست؟

 

موزه‌ی دکتر پیرنیا یکی از معروف‌ترین موزه‌های مردم‌شناسی کویر است که در گذشته به خانه‌ی حاکم نایین شهرت داشته است. این موزه، دقیقاً همان خانه‌ی مشیرالدوله‌ی پیرنیاست که تلفیقی از معماری ایرانی و فرنگی را به‌طرز مبتکرانه و هوشمندانه‌ای به‌رخ تماشاچیان می‌کشاند. براساس متون قدیمی، «مشیرالدوله حسن پیرنیا» یکی از دانش‌آموختگان روسیه بود که از همان ابتدای تحصیل خود شخصی به نام «مارکوف روسی» را برای طراحی معماری بی‌نظیر این بنا و ساخت آن مأمور کرد. مهم‌ترین ویژگی هنری این عمارت، نقاشی‌های دیواری و گچ‌بری‌های خارق‌العاده و منحصربه‌فردی است که در بخش‌های خاص آن نظیر شاه‌نشین، اتاق تشریفات و ایوان حاکم به چشم می‌خورد.

درحقیقت می‌توان گفت موزه‌ی دکتر پیرنیا با الگوریتم مهم و متفاوت معماری و هنری خود یکی از عمارت‌های تاریخی در منطقه‌ی کویر است که حس و حالی غریب و درعین‌حال دلنشین را به بیننده‌ی خود القا می‌کند. به‌طوری که گویی قصد دارد داستانی دل‌انگیز و افسانه‌ای از دل تاریخ را با زبانی شیوا و شیرین برایت بازگو کند. آن‌چه‌که موجب شده تا این حس‌و‌حال وصف‌ناپذیر درحین بازدید از گوشه گوشه‌ی موزه‌ی مردم‌شناسی دکتر پیرنیا به گردشگران القا گردد هنر دستان هنرمند و خلاق طراحانی بوده که این عمارت را از دوران صفوی برایمان به یادگار گذاشته‌اند.

 

معماری موزه دکتر پیرنیا

 

درباره‌ی معماری موزه‌ی دکتر پیرنیا، تزئینات بخش‌های داخلی آن، گچ‌بری‌ها، نقاشی‌ها و دیگر جذابیت‌های غیرقابل وصفش که تماماً داستان‌های عاشقانه و خیال‌انگیزی از خسرو و شیرین، یوسف و زلیخا وعشاق تاریخ را برایمان بازگو می کنند گفتنی‌های بسیاری وجود دارد. شهر نایین در استان اصفهان ازجمله شهرهایی‌ست که خانه‌های قدیمی آن، حال‌و‌هوای گذشته‌های دوری را دارد که صفا و صمیمیت این خانه‌ها در حیاطی سرسبز و دلنشین دل از هر کسی می‌ربود. شکی نیست که موزه‌ی مردم‌شناسی کویر که امروزه به موزه‌ی مردم شناسی نایین نیز شناخته می‌شود در محبوبیت و شهرت نایین نقش برجسته‌ای ایفا می‌کند.

یکی از بخش‌های مهمی که معماری این عمارت را زبان‌زد خاص و عام کرده فضای گودال‌های موجود در باغچه‌ی مرکز حیاط است که به‌عنوان تابستان‌نشین اهالی خانه‌ی مشیرالدوله و هم‌چنین دسترسی به آب قنات استفاده می‌شد.

در موزه‌ی دکتر پیرنیا چه اشیائی نگهداری می‌شود؟

قبل از هرچیز باید بگوییم که موزه‌ی دکتر پیرنیا یکی از معروف‌ترین موزه‌های مردم‌شناسی کویر است که از دودمان خاندان پیرنیا برجای مانده است. این موزه‌ی عظیم در حوالی شهر اصفهان قرارگرفته که درحال حاضر بیش از هزاران شی تاریخی و هنری قدیمی را در درون خود جای داده است. اشیایی از قبیل:

  • کوزه‌های قدیمی بازمانده از خاندان ایلخانی
  • کتیبه‌های چوبی
  • زیلوهای قدیمی با قدمتی بیش از 400 سال
  • اشیای دیگری هم‌چون ابریق، پیه سوز، کوزه، قهوه جوش مسی، سینی برنجی و...

تمامی گردشگران و علاقه‌مندان به موزه‌ی مردم‌شناسی کویر شهر نایین به هنگام بازدید از این عمارت زیبا و منحصربه‌فرد، نه‌تنها با فرهنگ و زندگی روستایی مردم این سرزمین و آداب و رسوم آن از نزدیک آشنا می‌شوند بلکه با تمامی لوازم و وسایل زندگی از قبیل پوشاک، صنایع دستی، لوازم مربوط به کشاورزی، وسایل جنگ و غیره نیز آشنا می‌گردند.