روستای بیاضه

1403/01/10


xx بازدید

مکان: روستای بیاضه

شاخصه: روستایی به‌جامانده از دوران ساسانیان در خور و بیابانک

 

روستای بیاضه درست در 53 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان خور و بیابانک، واقع در منطقه نایین اصفهان، همچون عروسی باستانی و تاریخی در سرزمین زیبای کویر جاخوش نموده است. در سفری جذاب در مسیر راه خراسان به کویر­نوردی، در روستای بیاضه بروید و شاهد گذر تاریخ، در طبیعت زیبای کویر باشید. سرزمینی که با توجه به معماری خاصی که دارد، می­توانید قدمت آن را متعلق به دوران بعد از اسلام بدانید و آن را یادواره­ای از عصر ساسانیان به شمار آورید. در ورق زدن بر صفحات دفتر زرین روستای بیاضه، با ید طولا در تاریخ باستانی کشور، با ما همراه باشید.

روستای بیاضه

در دیدار از جاذبه طبیعت­گردی روستای بیاضه که برخی از اوقات با نام قدیمی بیاضیه نامیده می­شود، پس از گذر از نخلستان­ها، به یکی از مهیج ترین پیاده روی­ها بر روی ماسه­های بادی و شن ریزه­های نرم کویر این دهکده تماشایی دست بزنید. از دیدار درختچه­های گز، با گلهای قرمز رنگ که گیاهی شورپسند و مختص به مناطق کویری است، لذت وافری ببرید. کمی استراحت کنید و آنگاه برای تماشای دژ باستانی، روستای بیاضه آماده شوید. شما می­توانید نمونه­ای ویژه از معماری قلاع و استحکامات دفاعی نظیر برج و بارو را، در قلعه کویری روستای بیاضه یا ارگ بیاضه ببینید. قلعه­ای کاربردی در امور نظامی و حتی مسکونی که در چندین طبقه بنا شده است و دارای اتاقهای تو در توی بسیاری است. تازه در اطراف قلعه هم شاهد، خندقی گسترده و عمیق می­باشید که متأسفانه در گذر ایام پرشده است. راستی در درون قلعه روستای بیاضه، چاه های زیاد، سه میدانگاه که آذین بخش قلعه است، آسیاب­های دستی و حتی کانال داخلی که با خندق در ارتباط است را، مشاهده می­کنید. انتساب قلعه به مقِّری جهت دوستداران حسن صباح، بنیانگذار دولت اسماعیلیه در ایران می­باشد. گرچه امروزه نمی­توان در ارگ بیاضه زندگی کرد، ولی در گذشته این قلعه مکانی، برای زندگی همه مردم می­توانست باشد. جالب است که بدانید تا چند دهه اخیر نیز این ارگ باستانی، مکانی برای نگهداری اموال و ذخایر مردم روستا به حساب می­آمد. همچنین آگاه باشید که در دو طبقه زیر زمین این قلعه، سیستم تهویه مطبوع وجود داشت که دلیلی اساسی بر هنر کار معماران ایران قدیم به شمار می­آمد. در بازدید از ارگ بیاضه، شما شاهد کوزه­های رنگارنگ و صندوقچه­های مختلف، در اتاق­های کوچک این سازه تاریخی می­باشید که ناخودآگاه بر تماشایی­­تر شدن، این بازدید افزون می­سازد.

آشنایی با روستای بیاضه

صبر کنید هنوز گردشگری از روستای بیاضه به پایان نرسیده است. تازه از قلعه که بگذریم، به قدیمی­ترین مسجد جامع روستای بیاضه، با قدمتی هزار ساله می­رسید. البته شما در روستای بیاضه، شاهد مساجد دیگری هم خواهید بود. ولی مسجد جامع را به عنوان جاذبه­ای از گردشگری، در روستای یباضه خور و بیابانک بدانید که در فهرست آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است. شایان ذکر است که این مسجد توسط حاج عبدالغفور ثقفی، در زمانی که وی حاکمیت نواحی نایین را در دوران کریم خان زند بر عهده داشت، ساخته شده است. اما از تماشای خانه­های قدیمی این روستا که از خشت و گل ساخته شده و دارای حوض­های بزرگی نیز می­باشد، غافل نشوید. راستی اجازه بدهید از علت نامگذاری روستای بیاضه، برای شما  سخن بگوییم. این روستا در نزدیکی یزد به علت وجود نمک به رنگ برف مشاهده می­شود. در عربی بیاض معنای سفید را در بر دارد، لذا دهکده به نام روستای بیاضه شناخته می­شود. از نامهای دیگر این روستا می توان به بیاذق، بیادق، مفاذه، پیاده و پیاذه نیز، اشاره کرد.

سخن آخر

در ایران­گردی و طبیعت­گردی به شایسته­ترین انتخاب با همسفری شرکت آفتاب کلوت، دست بزنید. آنگاه در دیداری لذت بخش از سرزمین سحرانگیز کویر، به تماشای اعجاب و جاذبه روستای بیاضه پرداخته و از بناهای تاریخی و باستانی  منطقه کویری خور و بیابانک، گنجینه­ای در خور، از سرزمین ایران به خاطرات طبیعت­گردی خود با آفتاب کلوت افزون سازید.