باغ شازده ماهان

1402/07/10


xx بازدید

 مکان: باغ شازده ماهان

شاخصه: باغ قاجاری در شهر ماهان کرمان

 

کوله‌بار سفر بر دوش، راهی باغ شازده ماهان در دامنه‌ی ییلاقی کوهسار تیگران در قلب کویر می­شویم. آمده­­ایم تا شاهد زیبایی­های باغی باشیم به‌نام باغ شازده ماهان که به‌مانند زمردی سبزرنگ و باطراوت، در میانه‌ی آفتاب سوزان دشت کویر می‌درخشد. استان کرمان با مرکزیت کرمان، از شهرهای تاریخی کشور بوده و در جنوب شرقی ایران قرار دارد.

منطقه‌ی زیبا و خوش آب‌و‌هوای ماهان در جنوب شرقی کرمان قرار دارد. باغ زیبای سنتی شاهزاده ماهان در حوالی کرمان و در مسافتی نزدیک به دو کیلومتری ماهان قرار دارد. باغ شازده ماهان، مکانی زیبا و باصفا در دل کویر است که به عنوان تفرجگاهی تماشایی و حیرت انگیز شما را به‌وجد می­آورد.

زمانی‌که در دل کویر از خشکی‌ و گرمای آفتاب سوزان به تنگ می‌آیید باغ شازده ماهان مانند یک معجزه‌ی نشاط‌بخش سرحالتان می‌آورد. باغی با مساحت 5/5 هکتار که به شکل مستطیل با طول 407 متر و عرض 122 متر خودنمایی می‌کند. در ابتدای ورود به باغ با سردرخانه‌ی باغ شازده ماهان مواجه می­شوید. بنایی در دو طبقه که انگار حدفاصل بین بهشت و جهنم است. باغ به‌وسیله‌ی دیوارهایی احاطه شده و عمارت وسط آن قرار گرفته است. کافی‌ست به طبقه‌ی همکف سازه بروید تا کل باغ را در قاب عکسی حیرت‌انگیز و بی‌نظیر تماشا کنید. درختان بلند قامت سرو، کاج، نارون و درختان پربار با میوه‌هایی آب‌دار، معرکه­ای تماشایی را خلق کرده­اند. هنوز از این همه زیبایی سیراب نشده­اید که چشمان شما سرمست حرکات موزون و هیجان انگیز آبشارها و فواره­های رقصان، باغ شازده ماهان می­گردد.  ندای روح افزای جویبار­های باغ، دلنشین­ترین موسیقی را در ذهن شما زنده می­سازد. با دیدن تصاویری از حوض­های پر از آبهای زلال و درخشان باغ و فواره­هایی که انگار تنها برای شما اجرای نقش می­کنند، باور کنید که برای لحظاتی نفس شما بند می­­آید. انگار وارد قطعه­ای از بهشت خدا شده­اید. از دور بالاخانه باغ و در پشت آن نمای قله­های همیشه پربرف جوپار، زیبایی­ها را تکمیل می­سازد. لبخندی از این شکوه و عظمت بر لب می­آورید و وارد باغ می­شوید.

 

زبیایی‌­های باغ شازده ماهان

 

برای رسیدن به بالاخانه‌ی باغ شازده ماهان از حیاطی پوشیده از قلوه سنگ، سیمان و ملات می‌گذریم. برای جداسازی مرز بین باغچه­ها از مناطق دیگر، سنگ به‌کار رفته است. باید بدانید که تامین آب مورد نیاز باغ شازده ماهان، توسط قنات تیگران که خود حاصل ذوب برف ارتفاعات کوه جوپار است، انجام می‌شود. شیب تعبیه شده در باغ شازده ماهان، عاملی جهت انتقال آب از بالاترین نقطه‌ی باغ در نمای یک جوی آب از جلوی عمارت اصلی یا شاه‌نشین تا سردرخانه است.

البته آب در دنباله‌ی مسیر به روستای مقسم تیگران، وارد می­شود. هم‌چنین باید بدانید که در باغ شازده ماهان، امکاناتی نظیر مهمان‌سرا جهت اقامت، رستوران و غرفه­های فروش سوغاتی نیز وجود دارد.

 

گذری به تاریخچه‌ی باغ شازده ماهان

 

نخستین بار فرمان ساخت این باغ توسط «محمد حسن خان سردار ایروانی» یکی از حکمرانان دوران ناصرالدین شاه قاجار داده شد. سپس ساخت باغ در دوران حکومت یازده ساله‌ی، عبدالحمید میرزا ناصرالدوله در زمان قاجار، طول کشید. گرچه باغ شازده ماهان در سال 1357 شمسی مورد تعمیرات و مرمت واقع شد، ولی زلزله‌ی سال 1360 موجب خرابی­های زیادی شد که موجب بازسازی مجدد شد. باید بدانید که باغ شازده ماهان، در سال 1390 شمسی، در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.