مکان: کاروانسرای شفیعآباد
شاخصه: کاروانسرای بهجامانده ازدورهی قاجار
این روزها آگاهی و شناخت مناطق دیدنی و گردشگری بکری که تا قبل از این ناشناس مانده بودند به لطف اینترنت، آسانتر از گذشته شده و شما بهراحتی میتوانید برای سفر به این مناطق، برنامهریزی کرده و با خیل راحت عازم سفر شوید. تنها کاری که شما باید در طول سفر انجام دهید این است که با آرامشخیال از ثانیه ثانیهی سفر خود لذت ببرید.
در گذشته سفر رفتن به آسانی امروز نبود و افراد بدون داشتن امکانات و ابزار حرفهای راهیِ سفر میشدند. سختی راه و مسیرهای طولانی باعث میشده که اغلب مردم بهشکل گروهی و بهتعبیر قدیمی آن درقالب یک کاروان عازم سفر میشدند و زمان زیادی را برای رسیدن به آن طی میکردند. در میانههای مسیر برای استراحت، در مکانهایی بهاصطلاح اتراق میکردند و خستگی راه را از تنشان بیرون میکردند. به این مکانها کاروانسرا گفته میشد که در اکثر نقاط کشور وجود داشتند. یکی از معروفترین کاروانسراهای جنوب ایران، کاروانسرایی با نام «شفیعآباد» است.
کاروانسرای شفیعآباد در استان کرمان، شهر شهداد و روستایی با نام شفیعآباد واقع شدهاست. این کاروانسرا که قدمتش به دورهی قاجاریه برمیگردد، به علت محل قرارگیری آن و همنشینی با کلوتها، از روزگاران قدیم بهعنوان آخرین توقفگاه کاروانها پیش از ورود به کویر بهحساب میآید. کاروانهایی که در مسیرشان به این کاروانسرا میآمدند یا مقصدشان کرمان بوده و یا جاهای دیگری که برای رسیدن به آن باید از مسیر روستای شفیعآباد گذر میکردند؛ بههمین دلیل از کاروانسراهای مهم آن دوران بهحساب میآمده است.
این کاروانسرا در بنای خود چهار برج با سازهای جالب دارد؛ اشکال هندسی استفادهشده در بدنهی برجهای دیدهبانیِ این بنا که آجرکاری شدهاند، تناسب بسیار زیبایی با بافت روستاییِ شفیعآباد و رنگ خاک کویریِ اطراف آن داشته و جذابیت این کاروانسرا را بالاتر برده است. وقتی به این کاروانسرا میرسید، باید بدانید که شما در یکی از نزدیکترین آبادیهای اطراف کلوت حضور دارید.
ساخت نخستین موزهی طبیعیِ ایران با توجه ویژه به توانمندسازی جوامع محلی در توسعهی گردشگری و رونق اقتصادی منطقه با درنظرگرفتن آداب و رسوم و صنایعدستی بومی مناطق کویری در روستای شفیعآباد آغاز شد. این کار علاوهبر مرمت و بهبود وضعیت کاروانسرا، موجب افزایش توجه به این جاذبهی گردشگری شد.
مهمترین عامل شهرت روستای شفیعآباد نزدیکی این روستا و کاروانسرا به کلوتها بوده که بهتدریج بومیان روستا را ترغیب به ساخت اقامتگاههای محلی کرده است. این کار، هم باعث رونق اقتصادی مردم روستا شده و هم نیاز گردشگران را به اقامت در جوار کلوتهای شهداد برطرف میسازد.
در این سالها کاروانسرای شفیعآباد بهعنوان یادگاری زیبا و ارزشمند از دوران قاجار در حاشیهی کویر و در روستای شفیعآباد قرار گرفته است. اگر قصد سفر به کویرلوت و دیدن کلوتهای شهداد را دارید باید بگویم کاروانسرای شفیعآباد آخرین آبادانی قبل از کویر است. در این کاروانسرا میتوانید آرامش یک منطقهی کویری را تجربه کنید و با رصد ستارگان و کهکشان راه شیری، نهایت لذت را ببرید. تمام کسانیکه تجربهی شبهای کویری را در سفرهای خود دارند با من همعقیده هستند که آسمان کویر، دنیای دیگری است.
شما میتوانید با یک شب اقامت در روستای شفیعآباد تجربهی متفاوتی از حضور در کویر داشته باشید. بنای معماری کاروانسرای شفیعآباد با سردر ورودی زیبا و کاشیکاریهای سردر مجموعه و 4 برج دیدهبانی زیبا نگاه هر گردشگری را به خود جلب میکند. در بالای دروازهی ورودی، فضایی چند اتاقه دیده میشود. قناتی در همین حوالی از سالها پیش حفر شده است که طراوت این مجموعه و حالوهوای آن مدیون عبور این آب قنات از داخل کاروانسرا است.