قلعه‌ی پرتغالی‌ها در هرمز

1402/09/10


xx بازدید

مکان: قلعه­ی پرتقالی­ها

شاخصه: قدمت یک قلعه‌ی کهن در جزیره‌ی قشم

در زمان تسلط پرتغالی­ها بر حاشیه­ی خلیج فارس، آن‌ها برای تثبیت قدرت و استحکام مواضع خود در این مناطق استراتژیک، اقدام به ساخت چندین قلعه کردند. مهم‌ترین بقایای به‌جامانده از زمان حضور آن‌ها در بنادر جنوبی و شهرهای حاشیه‌ی خلیج‌فارس قراردارند که برجسته‌ترین آن‌ها در قشم، کیش، هرمز و چابهار قرار دارند.

یکی از این قلعه­ها در اوایل سده­ی میلادی، در یکی از بهترین موقعیت­های جغرافیاییِ جزیره­ی هرمز، برای کنترل و هدایت ترافیک دریایی بنا شد. این قلعه به ‌عنوان یک مرکز و دژ مستحکم نظامی به دستور یکی از سرداران پرتغالی ساخته شد و به‌دلیل پیشینه­ی آن به قلعه­ی پرتغالی­ها مشهور شد. همین قلعه، امروز به یکی از جاذبه­های تاریخی جزیره­ تبدیل شده است. مراقبت از یورش احتمالیِ حاشیه‌نشینان خلیج فارس و حفاظت از قلعه، وظیفه­ی اصلیِ سربازان پرتغالی بود­ که حدود 110سال در این قلعه اسکان داشتند. دسترسی مناسب قلعه به مناطق اطراف و موقعیت قرارگیری آن در منطقه موجب شده بود که تدارک و رسیدگی به قلعه‌های اطراف در لارک و هرمز و تامین آذوقه و مهمات از این قلعه صورت گیرد.

قلعه­ی پرتغالی­ها در قسمت شمالی هرمز و در ساحل دریا قرار گرفته است. بنای این قلعه از سنگ و آهک ساخته شده و حدود 1500 متر مربع مساحت دارد. زمان تسلط­ پرتغالی­ها، آب مصرفیِ قلعه توسط چاه­های تعبیه شده در زیر زمین تامین می­شد. این چاه­ها امروز هم در فضای قلعه قابل مشاهده هستند. پس از گذشت سالیان دراز، بالاخره در زمان صفویه، شاه عباس صفوی یکی از سرداران خود را برای بازپس­گیری این مناطق انتخاب کرد و به این ترتیب یکی از بزرگ‌ترین سرداران او با نام  امام قلی خان عازم جنگ با پرتغالی­ها شد. درنهایت با رشادت‌ها و حضور او و تمام یارانش در این جنگ، خاطره­ی صدساله‌ی حضور پرتغالی‌ها در ایران و البته در این قلعه پایان یافت. امروز میدان بزرگی در قشم به نام امام قلی خان ساخته‌شده و به‌یاد دلاوری‌های او و یارانش، تندیسی از این سردار بزرگ در این میدان قرارگرفته است.

در تورهای کلوت به مقصد جزیره­ی زیبا و رویایی قشم و هرمز به بازدید از این قلعه‌ها خواهیم رفت. قلعه­ای که در یک قرن بارها و بارها ترمیم شده ولی متاسفانه هنوز هم دارای نواقصی­ست که برطرف شدن آن‌ها، به توجه و توسعه‌ی گردشگری در این منطقه نیاز دارد. با ایستادن در این قلعه، به راحتی منظره­ی خوش­رنگِ خلیج همیشه فارس قابل مشاهده است که دیدن با این صحنه احساس رهایی به شما دست خواهد داد.