مکان: روستای برکه خَلَف
شاخصه: یکی از مناطق بومی جزیره
جزیرهی زیبای قشم باتوجه به وسعت و پهنای آن، روستاهای زیادی را در دل خود جا داده است. روستاهایی با فرهنگی غنی که آداب و رسوم و فرهنگ بومی مردم منطقه را هنوز که هنوز است زنده و پابرجا نگاه داشتهاند. مردمی خونگرم و مهماننواز که با وجود تمام محرومیتها و دشواریهای زندگی در یک جزیرهی زیبا اما گرم لبخند عضو جدانشدنی چهرههایشان است. زنان و مردانی پرتلاش و سختکوش که تا سالها صنعت اول و آخرشان صیادی بوده است و امروز با تبدیل جزیره به ژئوپارک و حضور پررنگ زنان جزیره و همت آنها، قشم به یکی از قطبهای اصلی گردشگری تبدیل شدهاند.
روستایی با نام برکه خلف
در منطقهی شهابِ جزیرهی قشم، دهستانی با نام سوزا واقع شدهاست. در این دهستان، روستایی با نام برکه خلف قرار گرفته که از موقعیت جغرافیایی منحصربهفردی برخوردار است. چرا که علاوه بر فاصلهی حدودیِ 15 کیلومتری به شهر قشم و نزدیک بودن به آبهای نیلگون خلیج فارس، راه اصلیِ ورود به ژئو سایتِ مشهور و جذابِ درهی ستارهها بهحساب میآید. این روستا همانند سایر روستاهای کشور، مردمانی آرام و خونگرم دارد. مردمانی که طعم زندگی در طبیعت بکر جزیره را چشیدهاند و در این سالها میزبانی مسافران و گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور را برعهدهداشتهاند.
مردمی هوشمند از جنس طبیعت
یکی از قشنگترین عادات مردم روستای برکه خلف که امروز به بخشی از آداب و رسوم آنها تبدیل شده، حفظ و نگهداری از محیطزیست است. گویا مردم ساکن در جوامع محلی این روستا با تصمیمی گروهی به این نتیجه رسیدهاند که پاکیزهترین روستای قشم را با هم بسازند و موفق شدند که در چندین سال لقب پاکیزهترین روستای قشم را از آن خود کنند.
زمانی که پا به این روستای آرام و زیبا میگذارید با مردمی مهربان و صمیمی برخورد خواهید کرد که همگی آنها از کوچک و بزرگ در حفظ زیبایی و پاکیزگی روستا دقت فراوانی دارند و درعینحال حافظ محیط زیست جزیره و فرهنگ و آداب و رسوم غنی منطقهی خود هستند.
در سالهای اخیر، بانوان روستای برکهی خلف، با همت و تلاشی چشمگیر خود را از بند برخی فرهنگهای دستوپاگیر رها کردهاند و علاوه بر مدیریت هوشمندانهی خانههای محلی بهمنظور اسکان بازدیدکنندگان روستا با نمایش هنرهای خود در آشپزی و ساخت صنایعدستی جزیره، باعث افزایش رونق صنعت گردشگری در منطقه شدهاند.
ساکنان برکه خلف برای رشد و رونق بیش از پیش صنعت گردشگری، خانههای محلی بیشتری نسبت به قبل ساخته و امکان سکونتی دلچسب و سازگار با فرهنگ مردم بومی روستا را برای گردشگران فراهم ساختهاند. این کار علاوهبر پیشرفت صنعت گردشگری، بهطور مستقیم وضع اقتصادی روستاییان را بهبود بخشیده و بهصورت غیرمستقیم باعث کاهش رونق مشاغلی چون صیادی شدهاست. همچنین بانوان روستایی، هنر دست خودشان را برای فروش به حوالیِ درهی ستارگان میبرند و بهعنوان سوغاتی از برکه خلف به گردشگران ارائه میکنند.