مکان: روستای شیب دراز
شاخصه: روستایی با فرهنگ بومی قشم و زادگاه لاکپشتهای پوزهعقابی
روستای پُرترددِ شیب دراز، در فاصلهی حدودیِ 55 کیلومتری از منطقهی مسکونیِ قشم واقع شده است. نامگذاریِ این روستا بهدلیل شیب تندی است که به سمت دریا دارد؛ گویی شیبِ این روستا، تمامیِ گردشگران و بازدیدکنندگان قشم را بهسمت خود سرازیر میکند.
این روستا یکی از بندرگاههای مهم قشم محسوب شده و بندر مواصلاتی بین جزیرهی قشم و جزیرهی هنگام است. شاید دانستن این نکته خالی از لطف نباشد که برای رفتن به جزیرهی هنگام، فقط باید از همین روستا و بندر گذر کرد. وجود این بندر پر تردد، اهمیت روستای شیب دراز را بیشتر کرده و یکی از بزرگترین نقاط تمایز آن نسبت به سایر روستاها بهحساب میآید.
حضور لاکپشتها در شیبدراز
جذابترین بخش گردشگریِ روستای شیب دراز، حضور یکی از جانوران اِندِمیک ایران در این روستا است. لاکپشتهای پوزه عقابی که تنها در ایران و تنها در روستای شیب دراز یافت میشوند، یکی از پرطرفدارترین جاذبههای این روستا و حتی جزیرهی قشم بهحساب میآیند. این جانوران زیبا و کمیاب، از10 تا 15 اردیبهشت به مدت دو ماه در سواحل این روستا شروع به تخمریزی کرده و پس از پایان این فرآیند، روی تخمها را با خاک میپوشانند.
همانطور که احتمالاً در فیلمها و مستندهای حیاتوحش دیدهاید، بچه لاکپشتهای پوزهعقابی پس از شکستهشدن تخمها یا به تعبیر بهتر، شکستن تخمها و بهدنیا آمدن، بهشکل غریزی بهسمت دریا حرکت کرده و با این کوچِ حداکثر چند متری، نگاه دوستداران طبیعت را بهسمت خود جلب میکنند.
متاسفانه این جاندار دوست داشتنی در معرض انقراض قرار دارد و دلیل این موضوع چیزی نیست جز اینکه در گذشته، کشورهای شرق آسیا لاکپشت را برای خوراک، شکار میکردهاند و همچنین در برخی از کشورها از لاک این لاکپشتها، برای تولید وسایل تزیینی استفاده میشده است.
اما خوشبختانه درحالحاضر، صید و فروش این لاکپشت، ممنوع است. ازطرفی، حامیان محیط زیست، منطقهی محافظت شدهای برای حفظ و نگهداری از تخمهای این لاک پشت ساخته و در فصل تخم ریزی از آنها مراقبت میکنند.
مردم این روستا دستبهدست هم داده و با همکاریِ یکدیگر، به صنعت گردشگری و البته بومگردیِ این روستا رونق بخشیدهاند. نکتهی جالب این همکاری، تقسیم وظایف میان بانوان و آقایان این روستا است. بانوان این روستا به کنترل اسکان مسافران در خانههای بومگردی و همچنین تولید و فروش صنایع دستی مشغول هستند.
برخی از مردهای روستا قایقهایشان را برای صید ماهی به دریا میاندازند و برخی دیگر نیز قایق خود را برای جابهجایی مسافران، روانهی خلیج فارس میکنند. این کارها، اثربخشی بسیاری بر توسعهی گردشگری داشته و بهدنبال آن، رونق اقتصادی را برای مردم روستا به ارمغان آوردهاست.
بازدید از این روستا به همراه کلوت و تماشای منطقهی محافظت شدهی لاکپشتهای پوزهعقابی، تجربهای ماندگار برای همسفران آفتاب کلوت خواهد ساخت.