روستای شیب دراز

1402/09/18


xx بازدید

مکان: روستای شیب دراز

شاخصه: روستایی با فرهنگ بومی قشم و زادگاه لاکپشت‌های پوزه‌عقابی

روستای پُرترددِ شیب دراز، در فاصله­ی حدودیِ 55 کیلومتری از منطقه­ی مسکونیِ قشم واقع شده است. نام­گذاریِ این روستا به‌دلیل شیب تندی است که به سمت دریا دارد؛ گویی شیبِ این روستا، تمامیِ گردشگران و بازدیدکنندگان قشم را به‌‌سمت خود سرازیر می­کند.

این روستا یکی از بندرگاه­های مهم قشم محسوب شده و بندر مواصلاتی بین جزیره­ی قشم و جزیره­ی هنگام است. شاید دانستن این نکته خالی از لطف نباشد که برای رفتن به جزیره­ی هنگام، فقط باید از همین روستا و بندر گذر کرد. وجود این بندر پر تردد، اهمیت روستای شیب دراز را بیشتر کرده و یکی از بزرگ­ترین نقاط تمایز آن نسبت به سایر روستاها به‌حساب می‌آید.

حضور لاک‌پشت‌ها در شیب‌دراز

جذاب­ترین بخش گردشگریِ روستای شیب دراز، حضور یکی از جانوران اِندِمیک­ ایران در این روستا است. لاک‌پشت­های پوزه عقابی که تنها در ایران و تنها در روستای شیب دراز یافت می­شوند، یکی از پرطرفدارترین جاذبه­های این روستا و حتی جزیره­ی قشم به‌حساب می­آیند. این جانوران زیبا و کم­یاب، از10 تا 15 اردیبهشت به مدت دو ماه در سواحل این روستا شروع به تخم‌ریزی کرده و پس از پایان این فرآیند، روی تخم­ها را با خاک می­پوشانند.

همان‌طور که احتمالاً در فیلم‌ها و مستندهای حیات‌وحش دیده‌اید، بچه لاک­پشت­های پوزه‌عقابی پس از شکسته‌شدن تخم­ها یا به تعبیر بهتر، شکستن تخم‌ها و به‌دنیا آمدن، به‌‌شکل غریزی به‌سمت دریا حرکت کرده و با این کوچِ حداکثر چند متری، نگاه دوست‌داران طبیعت را به‌سمت خود جلب می‌کنند.

متاسفانه این جاندار دوست داشتنی در معرض انقراض قرار دارد و دلیل این موضوع چیزی نیست جز اینکه در گذشته، کشورهای شرق آسیا لاک‌پشت را برای خوراک، شکار می‌کرده‌اند و همچنین در برخی از کشورها از لاک این لاک‌پشت‌ها، برای تولید وسایل تزیینی استفاده می­شده است.

 اما خوشبختانه درحال‌حاضر، صید و فروش این لاک‌پشت، ممنوع است. ازطرفی، حامیان محیط زیست، منطقه­ی محافظت شده­ای برای حفظ و نگه­داری از تخم­های این لاک پشت ساخته و در فصل تخم ریزی از آن­ها مراقبت می­کنند.

مردم این روستا دست‌به‌دست هم داده و با همکاریِ یکدیگر، به صنعت گردشگری و البته بوم‌گردیِ این روستا رونق بخشیده­اند. نکته­ی جالب این همکاری، تقسیم وظایف میان بانوان و آقایان این روستا است. بانوان این روستا به کنترل اسکان مسافران در خانه­های بوم‌گردی و همچنین تولید و فروش صنایع دستی مشغول هستند.

 برخی از مردهای روستا قایق­هایشان را برای صید ماهی به دریا می­اندازند و  برخی دیگر نیز قایق خود را برای جابه‌جایی مسافران، روانه­ی خلیج فارس می­کنند. این کارها، اثربخشی بسیاری بر توسعه­ی گردشگری داشته و به‌دنبال آن، رونق اقتصادی را برای مردم روستا به ارمغان آورده­است.

بازدید از این روستا به همراه کلوت و تماشای منطقه­ی محافظت شده­ی لاک­پشت­های پوزه‌عقابی، تجربه­ای ماندگار برای همسفران آفتاب کلوت خواهد ساخت.