خانه‌های گبر

1401/12/29


xx بازدید

مکان: خانه‌های گَبر

شاخصه: خانه‌های دست‌کنده در دل کوه‌های منطقه

 

خانه‌های گبر میراثی به جا مانده از دوران ساسانیان است. خانه‌هایی که در سینهکش صخره­‌های سخت واقع شده‌­اند. در خانه­‌های گبر صدای پای مردمان طبس را خواهید شنید که شاید از بیم جان به خانه­‌های دست‌کنده خود، پناه آورده‌­اند و یا شاید بتوانید ردپایی از آذوقه­‌های ذخیره شده این مرمان را در آن‌جا جست‌وجو کنید.

 طبس همان شهری است که از آن به عنوان عروس کویر ایران یاد می­کنند، این شهر قدمتی تاریخی داشته و ازاین­رو جاذبه­های گردشگری زیادی را می­توانید در آن بیابید که خانه­های گبر و یا صخره­ایی یکی از آنها است. این شهر در گذشته جزیی از استان یزد بوده است اما در سال 1391 به استان خراسان جنوبی ملحق شد. این خانه­‌ها در دل کوهی به نام شتری و در منطقه کال دره بنا شده‌­اند و یا شاید بهتر باشد بگوییم که کنده­‌کاری شده‌­اند.

 

 

 

نمای داخلی این خانه‌­های صخره­ایی به شکل قوس و طاقدیس است و بیانگر این است که صاحبان خانه­‌های گبر مردمانی بوده‌­اند که در ساخت و ساز بنا­های خود به طور ویژه­ایی از قوس استفاده می­کردند، به همین دلیل گفته می­شود که قدمت این خانه­ها به دوران ساسانیان بازمی­گرد چراکه استفاده از قوس در ساخت و ساز از وِیژگی­های بارز این دوره تاریخی است. از سویی دیگر تاریخ این گواهی را نیز می­دهد که این خانه­های صخره­ایی متعلق به زرتشتیان باشد و ازهمین­رو به آنها خانه­های گبر گفته می­شود. 

نوع کنده­کاری خانه­ها به گونه­ایی است که در نگاه اول به نظر حاصل فرسایش خاک است، اما با کمی دقت می­توان ردپای بشر و تیشه معماران را در آن یافت. برای مثال در قسمت­های مختلف خانه­های گبر، جای دست و حفره­هایی را می­توانید بیابید که برای بالا رفتن از آن استفاده می­شده است. همچنین در این خانه­ها حفره­هایی را مشاهده­ خواهید­کرد که از آن به عنوان راه­های ارتباطی خانه­ها استفاده می­شده است.

خانه­های گبر، جان پناهی امن

 خانه­های گبر، از آن خانه­هایی نیست که بتوانید به راحتی وارد آن شوید و باید بدانید که دسترسی به آن دشواراست و نیاز به راهنما دارد. بر­همین اساس گفته می­شود که از این خانه­ها به منظور پناهگاه در زمان حمله دشمنان استفاده می­شده است و از آنجا که در پیچ یک رودخانه بنا شده­اند، به محیط پیرامون خود کاملا تسلط و اشراف داشته، بدون آنکه دیده شوند. در این خانه­های صخره­ایی می­توانید پستوهایی را نیز بیابید که برای ذخیره­سازی مواد غذایی بسیار مناسب هستند و از آنجا که آبی گوارا نیز در آنها جریان دارد به­راحتی می­توان برای مدتی طولانی در آن زندگی کرد. این خانه­های صخره­ایی، شبیه حفره­هایی در دل کوه است و هیچگونه جلب توجهی نمی­کنند و می توانند بهترین جان پناه باشد. برخی منابع خانه­های گبر را به عنوان محلی برای عبادتگاه زرتشتیان عنوان نموده­اند که مکانی برای چله نشینی آنها بوده­است.

 

اگر می­خواهید وارد خانه­های گبری شوید باید از طریق چاه ورودی که در ارتفاع دو متری از سطح زمین قرار دارد، عبور کنید. ارتفاع این چاه بین 7 تا 8 متر است که با استفاده از حفره و جای دست­هایی که در آن تعبیه شده است می توان از آن بالا رفت. پس از آن  به یک تالار می رسید که دو طرف آن دالان هایی وجود دارد و هر دالان نیز دارای چندین اتاق است.

خانه­های گبری و راه های دسترسی به آن

برای رفتن به خانه­های گبری طبس باید به منطقه ییلاقی و زیبای کال دره بروید که در 25 کیلومتری شرق طبس در میان رشته کوه شتری قرار دارد. جاده دسترسی به این منطقه زیبا آسفالت است و از کنار دریاچه سد نهرین و روستای توریستی خرو می گذرد. برای رسیدن به این خانه­ها باید کمی پیاده روی نیز انجام دهید، اما باید بدانید که برای رفتن به آنجا نیاز به همسفر و راهنمای خوب دارید. برای لذت بردن از سفر داشتن آدرس لازم است اما کافی نیست.

شرکت  آفتاب کلوت، شما را به دیدن یکی از بهترین جاذبه های ایران زمین دعوت می­کند. با تور­های گردشگری یک ­روزه و چند ­روزه آفتاب کلوت، می­توانید سفری جذاب، دیدنی و به­یاد­ماندنی به نقاط مختلف ایران داشته باشید. کلوت تنها با یک کلیک شما را مهمان ایران خواهد کرد.