موزه فرش باکو

1402/01/11


xx بازدید

مکان: موزه فرش باکو

شاخصه: یک مجموعه موزه در باکو

 

باکو، پایتخت کشور جمهوری آذربایجان یکی از مهیج‌ترین مقاصد گردشگری در منطقه‌ی قفقاز به‌شمار می­رود که دیدنی­های متنوع و متفاوتی را در خود جای داده است. موزه‌ی فرش باکوی آذربایجان یکی از پربازدیدترین بخش­های سفر به این کشور زیباست که هرگز نباید دیدن آن را از دست داد. این موزه مجموعه­ای بی­نظیر از 14 هزار شی ارزشمند از جمله فرش و زیورآلات و لباس و غیره را به نمایش می­گذارد و به‌عنوان بزرگترین موزه‌ی فرش آذربایجان در جهان شناخته شده است.

ساخت موزه فرش باکو

 

حضور فرش در کشور آذربایجان به هزاره‌ی دوم پیش از میلاد باز می­گردد. اما ساخت موزه­ای اختصاصی برای فرش در این کشور در اواسط قرن بیستم آغاز شد. به‌همین‌خاطر ساختمان مسجد جامع باکو واقع در بخش قدیمی باکو به موزه فرش اختصاص داده شد و اولین نمایشگاه موزه‌ رسماً در سال 1972 افتتاح گردید. این موزه سپس به مرکز موزه‌ی سابق لنین منتقل و بعد به جهت توسعه و بهره‌برداری بیشتر در قلمرو پارک ساحلی مینی ونیز رفت. اهمیت این موزه چنان بود که به‌عنوان میراث ناملموس جهانی در یونسکو به‌ثبت رسید. بنیان‌گذار موزه، دانشمند برجسته‌ی آذربایجانی و هنرمند و معلم، «لطیف کاریموف» است که آثاری از او در این موزه به چشم می­خورد. معماری موزه‌ی فرش باکو به شکل یک فرش لوله شده و کاملاً منحصربه‌فرد است که در سال 2008 تکمیل و در سال 2014 افتتاح شد.

مجموعه­های موزه فرش باکو آذربایجان

 

موزه فرش باکو دارای هفت مجموعه‌ی مختلف است: مجموعه‌ی فرش‌های مسطح، مجموعه‌ی فرش‌های کرک‌دار، مجموعه‌ی محصولات فرشی، مجموعه‌ی ظروف فلزی، مجموعه‌ی بافته‌ها و لباس‌های محلی، مجموعه‌ی ظروف سرامیکی، شیشه ای، چوبی و کاغذی و مجموعه‌ی زیورآلات.

مجموعه فرش­های مسطح

 

فرش­های مسطح مجموعه­ای از زیراندازها هستند که در آن هیچ پرزی وجود ندارد و هر دو روی آن قابل استفاده است. در این بخش از موزه بیش از 650 فرش مسطح از جمله قالیچه، جاجیم، پلاس، گلیم، زیلو و غیره به چشم می­خورد که مربوط به قرن‌های هجدهم تا بیستم میلادی هستند.

مجموعه فرش­های کرک دار

 

این مجموعه بخش اصلی موزه‌ی فرش باکو را تشکیل می­دهد که در آن مجموعه­ای گران‌بها از 2323 تخته فرش مربوط به قرون هفدهم تا بیستم میلادی به نمایش گذاشته شده است. یکی از قدیمی­ترین این فرش­ها در این مجموعه، فرش آژداهالی یا اژدها است که به قرن هفدهم باز می­گردد. هم‌چنین فرش تبریز متعلق به قرن هفدهم از مدرسه‌ی فرش تبریز نیز در این بخش از موزه نگهداری می‌شود. این قطعه فرش درواقع قدیمی­ترین فرشی است که از تبریز به باکو فرستاده شده است و به نام فرش شاه عباسی شناخته می­شود.

مجموعه محصولات فرشی

 

در این بخش از موزه حدود 1633 قلم لوازم و پوشاک به‌نمایش گذاشته شده است که به‌جای استفاده از پارچه از بافته­های فرش در طراحی آن‌ها استفاده شده است. برخی از اقلام به نمایش گذاشته شده در این بخش که به قرن نوزدهم تا بیستم میلادی باز می­گردند کیف­هایی به نام­های چوال، گشیدن، خورجین، هیبا و غیره است که هر یک کاربرد خاصی در زندگی مردم داشته‌اند.

مجموعه ظروف فلزی

 

جالب است بدانید این موزه تنها به نمایش فرش و قالیچه اختصاص ندارد؛ بلکه در آن مجموعه ظروف فلزی متعلق به قرون نوزدهم و بیستم میلادی نیز به نمایش گذاشته شده است. از جمله ظروف فلزی که در این بخش از موزه‌ی فرش باکو نگهداری می شود انواع کوزه، پارچ­های بزرگ و کوچک، سطل­های مسی، بشقاب، قابلمه، گلابدان و غیره است.

مجموعه بافته­ها و لباس­های محلی

 

در این بخش می­توانید با نوع پوشش مردم محلی باکو و آذربایجان مربوط به قرن نوزده تا بیستم میلادی آشنا شوید. این مجموعه شامل 1200 تکه پوشاک زنانه و مردانه مردم آذربایجان از جمله دامن، چوقه (بالاپوش مردانه)، شلوار، چادر و غیره است. قدیمی­ترین شی این بخش، تکه پارچه­ای مربوط به قرن دوازده میلادی است که در کاوش­های باستان‌شناسی نخجوان یافت شد.

مجموعه ظروف سرامیکی، شیشه‌ای، چوبی و کاغذی

 

در این موزه می­توانید شاهد برخی از قدیمی­ترین اشیای موزه از نقاط مختلف آذربایجان باشید. یکی از بخش­های جالب توجه این موزه طراحی­های اولیه‌ی «لطیف کریموف» است که دیدن آن‌ها خالی از لطف نیست.

مجموعه زیورآلات

 

در این بخش از موزه‌ی فرش باکو، گنجینه­ای ارزشمند از زیورآلات مخصوص بانوان آذربایجانی در قرن نوزدهم تا بیستم میلادی به‌چشم می­خورد. از جمله اشیای قابل توجه دیگر، حرز سینه برای جلوگیری از چشم زخم، قرآن‌های کوچک و پول­های صدقه، سرمه‌دان­های جواهرنشان و شیشه­های عطر است.

در سفر خود به باکو هرگز بازدید از این موزه‌ی گران‌بها را از دست ندهید. کلوت در سفر به باکو همسفر شما خواهدبود.