آتشگاه باکو

1403/01/10


xx بازدید

مکان: آتشگاه باکو

شاخصه: سازه‌ای باستانی

 

پایتخت جمهوری آذربایجان، شهر باکو یکی از جذابیت‌های توریستی این کشور است که جاذبه‌های گردشگری بسیار زیادی در آن قرارگرفته‌اند. یکی از این جاذبه‌های گردشگری، آتشگاه باکو است که سالانه بیش از هزاران نفر برای بازدید از این جاذبه‌ی گردشگری به آذربایجان می‌روند. در زمان‌های دور به‌طور طبیعی از هفت قسمت از این آتشگاه، آتش بیرون می‌آمد و محرابی از آتش در این آتشگاه وجود داشت. روحانیون دین زرتشتی در زمان‌های قدیم در این آتشگاه یا معبد به عبادت مشغول می‌شدند. آتشگاه باکو در بخش جنوب شرقی شبه‌جزیره آب‌شوران در مجاورت شهر سوراخانی و در فاصله‌ی 20 کیلومتری از مرکز شهر باکو قرار دارد.

تاریخچه‌ی معبد آتشگاه باکو

پدیده‌ی طبیعی خروج نفت از زمین و آتش‌سوزی‌های ناشی از آن در آتشگاه باکو باعث به شهرت رسیدن این منطقه شده است. براساس عقیده‌ی محققان، این آتشگاه یک عبادتگاه باستانی بوده است که توسط سربازان عرب در دوره‌ی حمله‌ی اعراب به ایران نابود شده بود. قبل از ساخت این آتشگاه، به‌دلیل وجود 7 سوراخ آتشین این مکان به مکانی برای عبادت تبدیل‌شده بود.

در سال 1975 این آتشگاه به یک موزه تبدیل شد که امروزه بیش از 15 هزار گردشگر سالانه جهت بازدید از این محل به باکو مسافرت می‌کنند. این معبد در سال 1998 جهت راه یافتن به میراث جهانی یونسکو نامزد شده است.

معماری آتشگاه باکو

ساختمان این آتشگاه یک ساختمان پنج‌ضلعی است که وجود دیواره‌های اطراف آن و ورودی مرکزی در بخش بالای این دیواره‌ها باعث ایجاد یک اتاق به نام بالاخانه برای مهمانان شده است. یک بنای چهارگوش که یک گنبد در آن قرار دارد نیز در حیاط مرکزی وجود دارد. برای راهبان در اطراف حیاط اتاق‌هایی وجود دارد که بالای این اتاق‌ها و روی سنگ کتیبه‌هایی با خط سانسکریت برای راهبان حک‌شده است. آتش زیر گنبد، امروزه در این ساختمان چهارضلعی که در وسط واقع شده به‌صورت مصنوعی و با استفاده از لوله‌های متصل به آن روشن‌شده است. نقاشی‌هایی از زمان‌های قدیم این آتشگاه وجود دارد که نشان می‌دهد آتش از چهارستون کوتاه موجود روی بام نیز شعله‌ور بوده است.

آتش دیگری در فاصله‌ی اندکی از چهارطاق نیز روشن بوده است که به‌عقیده‌ی افراد بومی و قدیمی این محله، برای سوزاندن اجساد مورداستفاده قرار می‌گرفته است. اطراف حیاط اتاق‌هایی وجود دارند که مجسمه‌هایی مومی از راهبان ساکن آن منطقه در آن وجود دارند. این مجسمه‌های مومی با الهام از نقاشی‌های قدیم و شرح دیدارکنندگان از آتشکده ساخته‌شده‌اند. شما می‌توانید یک عابد در حال ریاضت کشیدن به شیوه مرتاض‌ها را در یک اتاق و عابدی در حال گرفتن پول از یک بازرگان را در اتاق دیگر مشاهده کنید.

راه‌های دسترسی به معبد آتشگاه باکو

دسترسی به این آتشگاه از طریق وسایل حمل‌ونقل عمومی همچون تاکسی و اتوبوس امکان‌پذیر است. هزینه‌ی اتوبوس‌ها در شهر باکو حدود 2 منات است که تنها از طریق کارت قرمز مخصوص اتوبوس‌ها می‌توان آن را پرداخت کرد؛ در صورت تمایل برای استفاده از تاکسی‌ها که اغلب در کنار خیابان‌های باکو قرار دارند و اکثر آن‌ها تاکسی‌متر ندارند باید از تاکسی‌های 189 باکو استفاده کنید که کرایه‌ی آن‌ها به ازای هر کیلومتر 3 منات به کرایه‌ی پایه افزوده می‌شود؛ اما می‌توان گفت که بهترین راه برای رفتن به این آتشگاه، اتوبوس است که اتوبوس‌های روستای بهار انتخاب مناسبی هستند زیرا این آتشگاه در نزدیکی روستای سرسبز بهار قرار دارد. هزینه‌ی کرایه‌ی این اتوبوس‌ها 20 قپک است.

برای بازدید از این آتشگاه در تور باکو همسفر کلوت شوید.