دروازهی براندنبورگ
تا چه حد با دوازهی براندنبورگ (Brandenburg Gate) که معروفترین اثر تاریخی برلین است آشنایی دارید؟ دورازهای که در قرن هجدهم برای نمادی از صلح ساخته شد. امروزه یکی از زیباترین جاهای دیدنی برلین، پایتخت آلمان، همین دروازه است. در طول جنگ سرد، دروازهی براندنبورگ، مرز میان برلین شرقی و غربی بود که در طی جنگ این تقسیم بندی اتفاق افتاده بود. زمانیکه دیوار برلین در سال 1989 خراب شد، دیگر دروازهی براندنبورگ بود که به نماد شهر زیبای برلین تبدیل شد. دروازهای با شکوه و زیبا که از دور چشمها را به خود جذب میکند. در ابتدا این دروازه، ورودی شهر محسوب میشده است که در محل تلاقی دو خیابان ابرت و لیندن واقع شده است. دروازهی براندنبورگ، گذشتهی جالبی دارد که با هم مرور میکنیم.
ساخت دروازهی براندنبورگ
به قرن هجدهم میلادی برمیگردد، آنگاه که امپراطور ویلیام دوم دستور داد تا دروازهای برای جایگزین کردن با دروازهی قدیمی در شهر ساخته شود. کار طراحی دروازهی براندنبورگ را کارل گوتهارد انجام داد. معماری باشکوهی که 65.5 متر عرض داشت و طول آن برابر 28 متر بود. اینکه چرا به دروازهی براندنبورگ، دروازه ی صلح نیز میگویند، این است که آن را نمادی از صلح بعد از جنگ جهانی دوم میدانند. در سال 1778 ساخت آن را شروع کردند و سه سال بعد یعنی در سال 1791 افتتاح شد. البته در طول زمان، تزئینات و نقوش مختلف آن را کامل کردهاند. به طوریکه تزئینات نقوش برجستهی آن، 4 سال به طول انجامیده است. این نقوش برجسته در واقع داستانهای اساطیری یونان را نمایش میدهند.
طرح و معماری دروازه
اگر به نمای دروازهی براندنبورگ نگاه کنید، پنج عدد دروازه میبینید که برای رد شدن افراد مختلف بوده است. در بخش مرکزی دروازه، که بزرگترین دروازه نیز است، اشراف و بزرگان رد میشدهاند. در دروازههای کناری نیز شهروندان عادی حق قبور داشتهاند. بر روی بالای دروازه نمادی از کوادریگا یا چهاریوغ وجود دارد که واقع ارابهای با چهار اسب بوده که در دورههای مختلف فاتحان بر روی آن مینشستهاند و به روم آورده میشدند. این مجسمه که به زیبایی توسط «یوهان گوتفرید شادو» ساخته شده است ارابهای است که خدای پیروزی در رم، ویکتوریاt آن را میراند.
اگر تاریخ آلمان را مطالعه کرده باشید، این کشور پس از جنگ جهانی دوم، به قسمت شرقی و غربی تقسیم شده است. دیوار برلین نیز در سال 1961 برای جداسازی این دو قسمت ساخته شده است. در آن زمان، مردم نمیتوانستند از این دروازه بگذرند و آن را نمادی از ظلم و ستم میدانستند. بعد از انقلاب آلمان که دیوار برلین در سال 1989 ریخت، دورازهی براندنبورگ دوباره به نمادی از صلح و همبستگی تبدیل شد.
رازهای دروازهی براندنبورگ
این دروازه را تنها دروازه قدیمی در آلمان میدانند که از جنگ سالم به جای مانده است. این دروازه در طول تاریخ، صدمههای زیادی را به خود دیده است. البته آسیبهایی به این دروازه وارد شده است که در طول زمان مورد مرمت قرار گرفته است. اما چهرهی نهایی این دروازه را میتوان از سال 2000 به بعد آن دید. تصویری که از آن میبینید، آنچه است که در دوازدهمین سالروز فروریختن دیوار برلین آن را افتتاح و رونمایی کردند.
میتوان گفت این دروازه، در مقابل طاق پیروزی در پاریس است. آثار معماری یونان را نیز میتوان در معماری آن دید.
شش ستون زیبا و بلند در نمای این دروازه وجود دارند که سه به سه در دو طرف آن قرار گرفتهاند. پنج طاق در نما بوجود آوردهاند که طاق وسطی بزرگتر بوده و برای عبور بزرگان بوده است. شما حتما باید در سفر به برلین از این دروازه باشکوه دیدن کنید و زیباییهایی آن را از نزدیک ببینید.